Районните кметове поемат рязането на дърветата

Мисия Варна

02-10-2013, 14:56

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Между 28 септември и и 2 октомври във Варна са паднали 56 литра дъжд на кв.м

40 са падналите дървета от началото на бурята, която вече трети ден вилнее във Варна. Официално в общината са подадени 15 сигнала, като още вчера сутринта районите около потрошените клони са били обезопасени. Кметът Иван Портних каза, че плановата резитба през предходните 2 месеца е намалила риска от паднали дървета. Тази година те са в пъти по-малко от последната подобна буря, когато са били 130. Портних е възложил изготвянето на регистър на дърветата, които подлежат на отстраняване. Механизмът по отсичане, кастрене и засаждане ще бъде променен.
 
Досега сигналите са се обработвали от дирекция "Инженерна инфраструктура" в голяма обищина, която възлагала работата на фирмите, ангажирани за тази дейност в сътветния района. Контролът за изпълнението обаче бил на районните кметства и така никой не носил отговорност за несвършената работа. По тази причина вече кметствата ще събират всички сигнали и ще общуват с фирмите – изпълнители. В ход е и изработването на мащабна компенсаторна програма, защото контрола върху засаждането на нови растения не бил задоволителен. 
 
Община Варна все пак ще купи машина за отпушване на дъждовната канализация, съобщи още кметът Портних. Според него тя струвала три пъти по-малко от обявената от предишната администрация сума за 1 млн. лв. По тази причина тогава дейността беше възложена на външни изпълнители. Кметът все пак призна, че наетите фирми са се справили със задачите си, а проблеми с големите дъждове е имало само на няколко места в града, където каналите са били запушени от паднали листа.
 
Иван Портних съобщи още, че се налагат спешни действия на ул. "Акад, Курчатов" - в района на Зеленуковата борса. Пътят ще бъде разширен и ще се изгради канализационна мрежа, за да не се образуват наводнения. "Проектът и финансовите разчети са готови. Сумата е била заложена в капиталовата програма на общината за 2013г., но работата така и не е била свършена", уточни Портних.
Между 28 септември и и 2 октомври във Варна са паднали 56 литра дъжд на кв.м. Вятърът на моменти е стигал до 80 км. в час, каза в заключение кметът.