Международно присъствие на "София Филм Фест – Варна”

Варна Лайф

05-10-2013, 10:39

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

На 11 октомври в Зала 1 на ФКЦ той ще представят черно-бялата лента на Пабло Бергер „Снежанка”, спечелила над 30 международни награди.

Известният сръбски режисьор и сценарист Мирослав Момчилович и продуцентът Деян Радойевич ще представят във Варна своя последен филм „Смърт на човек от Балканите”. Лентата ще се завърти в рамките на четвъртото издание на „София Филм Фест – Варна”, който се открива след седмица във Фестивалния и конгресен център и ще продължи пет дни. Мирослав Момчилович е носител на няколко награди от престижни форуми, сред които Международният филмов фестивал в Карлови Вари, Независимият филмов фестивал в Рим, „София Филм Фест” и др. Момчилович (1969) е сценарист, режисьор и продуцент на черната комедия, заснета само в един кадър. В родния си Белград той добива популярност с двете си театрални пиеси, но най-вече със сценария за „Когато порасна, ще стана кенгуру”. Момчилович е сценарист и режисьор и на късометражната продукция „Седем и половина”, с дълъг фестивален живот от Сараево до Солун и Рейнданс, както и на пълнометражния „Чакай ме, няма да дойда”, отличен за най-добра режисура.

По традиция за откриването на фестивалната програма край морето ще пристигне и Стефан Китанов, директор и основател на „София Филм Фест”. На 11 октомври в Зала 1 на ФКЦ той ще представи черно-бялата лента на Пабло Бергер „Снежанка”, спечелила над 30 международни награди. Сред гостите ще бъдат и част от участниците в документалния „Витоша”, ознаменувал една малка победа за опазването на планината от застрояване.

Екологичната тема е застъпена и в друг от селектираните документални филми – „Повече от мед”. Копродукция между Швейцария, Германия и Австрия, която повдига въпроса за прогресиращата смърт на милиарди пчели през последните години. По повод на тази болезнена за мнозина тема организаторите на „София Филм Фест – Варна” са поканили пчелари от региона, които през неделния ден на 13 октомври ще посрещат киноманите в билетното фоайе с по чаша медовина и интересна информация за пчелите и значението им за човешката популация.
Веднага след „София Филм Фест – Варна” във Фестивалния комплекс ще започне и поредното издание на инициативата „София Филм Фест за учащи”, която ще се завърти в зала „Европа” между 16 и 20 октомври. Сред селектираните заглавия има и българско и това е „Лов на дребни хищници”, като варненската публика ще има възможността и да се срещне с режисьора Цветодар Марков, сценариста Христиан Ночев и актьора Мариан Вълев. Останалите филми в афиша са: „Хавър” на Аки Каурисмаки, „Бялата лента” на Михаел Ханеке, „На прага на рая” на Фатих Акин и „Светкавици” на Радивое Андрич. Идеята на проекта е тийнейджъри и студенти да имат възможност да гледат качествено европейско и българско кино, което често отсъства от мултиплексите. Учащите ще могат да влизат в салона срещу представянето на ученическа лична карта, бележник или студентска книжка. За останалите кино зрители цената на билетите е почти символична – 3 лв. Междувременно организаторите на „София Филм Фест – Варна” не изневериха на себе си и предоставиха на община Варна по 10 безплатни билета за всяка прожекция от основната програма на фестивала, които да бъдат дарени на социално слаби граждани.