За приемането на нов Изборен кодекс стигат 2-3 седмици

Мисия Варна

06-10-2013, 11:58

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Делят Варна на два избирателни района

Електронното гласуване ще повиши избирателната активност

Законотворческите промени на новата тройна коалиция ще се сведат до корекция само в името на Изборния кодекс, смята варенският депутат Емил Радев

Спешните промени, които трябва да се направят в избирателната система, коментира юристът и варненски народен представител от ГЕРБ Емил Радев.

- Все по-често се поставя въпросът за въвеждане на задължително гласуване. Какви са шансовете това да се случи с промените в Изборния кодекс?

- На практика няма юридически пречки, каквито например има пред въвеждането на образователен ценз за гласуване – въпрос, който граждани често поставят на откритите приемни на депутатите от ГЕРБ. Рамката, която ни налага Конституцията, не допуска да има изисквания за образователен ценз, но пък не ограничава въвеждането на задължителен вот. С него можем да осигурим голяма представителност. Освен това, ще се преодолеят проблемите и с купуването на гласове, и с етническия вот. Ако пък гражданите получат шанс сами да подреждат листите и да знаят за кого точно гласуват, положителният ефект буквално ще се умножи.

Проектозаконът за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ още на 28 юни 2013 г., дава реална възможност за промяна. До момента обаче този законопроект не е вкаран за разглеждане в парламентарните ресорни комисии, въпреки че отговаря поне на 95% от исканията на обществото. Нещо повече – предложенията на ГЕРБ се покриват с исканията както на хората, които протестират пред парламента с призиви за нови избори, така и на тези, които участват в дебатите по новото изборно законодателство в Народното събрание.

Всъщност на този етап законопроектът на ГЕРБ е единственият, внесен в деловодството на парламента. Той е правно издържан и може да се надгражда, но вместо управляващото мнозинство да го придвижи за разглеждане, временната анкетна комисия провежда заседание след заседание, а проект така и няма на лице. Накрая сигурно законотворческите промени на новата тройна коалиция ще се сведат до корекция само в името на Изборния кодекс.

- Каква е позицията Ви относно електронното гласуване?
- Законопроектът на ГЕРБ предвижда и въвеждането на електронно гласуване. В 21 век, когато почти всеки има достъп до новите технологии, този начин на гласуване може съществено да повиши избирателната активност. Разбира се, това в никакъв случай не изключва вота с бюлетини за онези граждани, които нямат достъп до интернет и съответните устройства или искат да гласуват по традиционния начин.

Бюлетините трябва да се печатат единствено и само в печатницата на БНБ, а избирателната система трябва да претърпи сериозни промени. Целта е да има мажоритарен елемент чрез въвеждането на едномандатни избирателни райони, но и смесена пропорционална система с много нисък праг – 5%.

- Какво друго трябва да се промени в избирателната система?
- Новият Изборен кодекс трябва да намали прага за влизане в Народното събрание. Нашият законопроект предлага бариерата да падне от 4 на 3 процента и заедно с това да се облекчат условията за регистриране и участие в изборите чрез намаляване на депозитите. За регистрация на инициативен комитет например предлагаме сумата да стигне символичните 100 лв. Подписите, които се изискват, трябва да са поне 3 пъти по-малко.

Що се отнася до идеите, лансирани, включително и от Коалиция за България, да се подписва всяка бюлетина, според мен това е чисто и просто начин да се контролира вотът. Ефектът би бил същият и ако кочанът с бюлетините е с поредни номера.

- А как гледате на идеята да има професионална изборна администрация?
- Смятам, че дори е необходимо да се организира професионална изборна администрация, но на ниво ЦИК, РИК и ОИК. Според мен технологично това би било изключително трудно постижимо на ниво секционни избирателни комисии.

Законопроектът на ГЕРБ, освен това, дава на Централната избирателна комисия не само правомощия, но и задължения избирателните списъци да се изчистят от т.нар. „мъртви души”, за които ГРАО не направи нищо вече 23 години.

- Появи се предложение Варненският многомандатен избирателен район да бъде разделен на два избирателни района. Възможно ли е това?
- Само 1/6 от жителите на областта живеят извън Варна. При това положение трябва много внимателно да се анализира има ли нужда въобще от такова деление.

- ГЕРБ настоява за незабавни предсрочни избори. В какъв срок обаче би могъл да се изработи новият Изборен кодекс?
- За да се разгледа и гласува Новият изборен кодекс са достатъчни 2-3 седмици, стига управляващите да проявят воля за това. Ако все пак искаме да спестим средства на данъкоплатеца, бихме могли да насрочим новите парламентарни избори заедно с вота за Европарламент.