Разширяват с 60 места детска градина във "Виница"

Мисия Варна

08-10-2013, 15:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От юли до октомври са разкрити допълнително 486 места в детските заведения

Първа копка на строителството на нов корпус за 60 деца в ОДЗ № 24 "Иглика" в квартал Виница направи кметът на Варна Иван Портних. Освен помещения за две групи, разширението включва и изграждане на самостоятелна кухня и физкултурен салон. Общият размер на инвестицията е 1 378 000 лв. Изпълнителят на обекта "Планекс" ООД ще извърши строителните работи за 5 месеца.

"Работим активно за осигуряване на места за децата на Варна. По данни на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" от юли досега чрез оптимизация сме осигурили допълнителни  486 места в детските градини", каза кметът. Той допълни, че активно върви работата по проектирането на нова детска градина на ул. "Анастасия д-р Железкова". Новата сграда ще бъде с 6 групи за 150 деца и физкултурен салон.

В процес на строителство е разширението на ОДЗ  №11 "Детски свят" в район "Владислав Варненчик". Изграждането на новия корпус, физкултурен салон и басейн започна през месец август. Там предстои да бъдат разкрити нови 60 места. Строително-ремонтните дейности в бившето частно училище Малкият принц" трябва да приключат до края на учебната година. След преустройството в сградата ще има 100 нови места. "Лично съм се ангажиран пред варненци, че проблем с места в детските градини няма да има", каза Иван Портних.

"С предстоящия ремонт се решава един от най-наболелите проблеми в единствената детска градина във "Виница"– дефицит на места за малчуганите. Още по-приятен е фактът, че радостното събитие се случва в навечерието на 50-годишнината на нашата детска градина", каза директорката на ОДЗ "Иглика" Гинка Темелкова.  Тя припомни, че детското заведение е открито през юни 1964 г. През 1997 г. е построена нова сграда, която през 2004 г. е разширена с яслени групи. От 2007г. ОДЗ № 24 "Иглика" е носител на Зелен флаг и работи по проект "Еко училища" и "Учим за гората".

 

От община Варна информираха още, че от юли до началото на октомври 2013 година са разкрити общо 486 места за деца от различни възрастови групи. За малчугани първа група - 230 места, втора гурпа - 148, трета - 71 и четвърта - 37 места.