Избрани Новини
Яжте шарени натурални храни за добро здраве
08-10-2013, 18:46
Автор:Мирослава Александрова
Още по Темата:И плодовете могат да бъдат вредни
Плодовете не бива да излизат от менюто Ви
Синьо, червено, зелено и жълто – плодовете съдържат витамини според цветове си.
Зеленият цвят намалява високия холестерол и засилва имунната система. Хлорофилът, съдържащ се в зелените плодове и зеленчуци, отговаря за по-доброто използване на кислород от мозъчните клетки. Особено ценни са броколи, спанак и киви.
Плодовете и зеленчуците с червен и оранжев цвят съдържат доста каротеноиди, които неутрализират агресивните молекули на вредните вещества, укрепват дихателните пътища и подобряват зрението. Особено важни за тялото са тиквата, морковите, доматите, червеният пипер, мандарините, динята.
Сините и лилавите плодове са естествени антибиотици. Предотвратяват възпаление, предпазват от инфекции и укрепват сърцето. Богати на полифеноли са боровинките, цвеклото, гроздето, къпините, касиса.
Жълтият цвят на плодовете и зеленчуците означава и по-голямо количество флавоноиди, които са пазители на добрия холестерол. Богати на тях са жълтата чушка, прасковата, мангото, зрелите круши и грейпфрута.