Избрани Новини
По-здрави с помощта на ябълки
Намаляват възпалителни процеси в организма
Обичате ли ябълки? За някои хора това е най-вкусният плод. Не само вкусни и сочни, ябълките ви помагат да бъдете по-здрави и с добра фигура, пише Az-lenata.bg. Те са чудесна храна, която може да добавяте към закуската от овесените ядки, сладкишите или да консумирате в пресен вид през целия ден.
Какво прави ябълките толкова специални?
Най-напред редовната консумация на този плод може да намали появата на хронични заболявания.
Ябълките са богати на фибри и съдържат малко калории, което ги прави подходящ плод към здравословната диета, която сте избрали да спазвате. Намалявайки общия калориен прием за деня, не само, че не преяждате, но и сваляте излишните килограми.
Съдържат разтворими фибри, което помага да се поддържат нормални нива на холестерола. Според Journal of Functional Foods, консумирането на една ябълка на ден в продължение на четири седмици, може да намали LDL холестерола (лошия холестерол) с 40%.
Според учени, хората, които консумират ябълки намаляват риска от високо кръвно налягане с до 37%. Освен това намаляват възпалителните процеси в организма, повишават имунитета и облекчават неразположенията при артрит.
Ако все още не сте убедени в техните положителни качества и въздействие върху човешкото здраве, ето още няколко добри причини да заобичате ябълките:
Поддържате здрави венци и бели зъби. Консумирането на ябълки стимулира производството на слюнка в устата. Намалява появата на зъбен кариес, намалява нивата на бактерии в устната кухина. Масажира венците, което подобрява кръвообращението и се грижи по естествен начин за белите ви зъби да останат такива.
Могат да намалят риска от появата на болестта на Алцхаймер или да подобрят състоянието на пациенти с тази болест.
Ябълките са богати на фибри. Според изследване хората, които консумират плодове и зеленчуци, съдържащи големи количества фибри, изграждат един вид защита срещу свободните радикали и щетите, които нанасят.
Според учени консумирането на ябълки може да намали риска от рак на панкреаса с 23 на сто. Това се дължи на флавонолите и други важни съединения, които се съдържат в плодовете и по-специално в корите им. Те действат срещу растежа на раковите клетки.
Намаляват нивата на кръвната захар, както и риска от появата на диабет тип 2.
Освен за здравето на сърцето, ябълките се грижат и за това да не се образуват камъни в жлъчката. За да се намали рискът от образуване на камъни в жлъчката, специалистите препоръчват диета, която е богата на фибри.
Благоприятстват дейността на червата, намаляват запека, подуването на корема. Помагат за отделянето на ненужните течности от тялото.
Действат детоксикиращо на черния дроб и намаляват риска от появата на катаракта.