Цацаров поиска имунитета на Станишев

Новините

25-10-2013, 17:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Обвинението от 2010 г. е, че в периода 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г. е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в Народното събрание за снемане имунитета на Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Досъдебното производство срещу Сергей Станишев е образувано на 27 май 2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г., в гр. София, е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление - престъпление по чл. 358 ал.1 вр.чл.26 ал.1 НК.

От събраните досега доказателства е установено, чепосочените седем документа Станишев е загубил(лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите и вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС.

Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на Станишев.

Сергей Станишев е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет. Поради това, досъдебното производство към момента е спряно на основание чл. 25 т.3 от НПК. Съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията на Република България в тези случаи Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване.

Припомняме, лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо до главния прокурор на Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи.

Следствието започна малко след идването на ГЕРБ на власт и е по повод секретни материали от ДАНС, за които се твърди, че са изчезнали от кабинета на Станишев.

В отговор на това писмо прокуратурата обясни, че Софийска градска прокуратура трикратно (на 17.08.2011 г., на 14.11.2011 г. и на 14.02.2012 г.) е внасяла досъдебното производство в Софийски градски съд с предложение по чл. 78а НК (за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание).

В тази връзка държавното обвинение уточнява, че приложението на чл.78а НК е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години или пробация, обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди./News.bg/