Малкият принц спасява деца от хулигански прояви и дрога

Животът

29-10-2013, 16:46

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Основната цел на проекта е превенция на хулигански прояви и употреба на психоактивни вещества

Проект "Същественото е невидимо за очите" реализира фондация "Толерантност", одобрен и финансиран от дирекция "Превенции" на община Варна в партньорство с Общински детски комплекс (ОДК). В него се включиха участници от различни клубове и школи. 

Обучението се е провело в четири етапа, съобщи Огнян Узунов, член на управителния съвет на неправителствената организация и водещ на практическата част. "По време на първата фаза участниците се запознаха с различните герои – обитатели на планетите в произведението "Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери.След това те отговориха на следните три въпроса, свързани с тях: 1. Кой от героите ми направи най-силно впечатление и с какво? 2. Кой от героите (обитатели на планетите) ми допада най-много? Защо? 3. Кой от героите (обитатели на планетите) ми е най-антипатичен? Защо? Целта на това занятие беше да се провокира и подпомогне аналитичното мислене на участниците", разказа Узунов.

Във втората част от проекта участниците е трябвало да свържат някой от героите с школата или кръжока, чиито членове са."Целта на тази част от проекта беше да се подпомогнат процесите на аналитично мислене у участниците. Тя се оказа най-трудна за целевата група", уточни Узунов. В третата част от проекта участниците е трябвало да формират собствено мнение.

Последната фаза на обучението е включвала дискусия с обособени две групи."Чрез дейностите по проекта ние постигнахме това, чрез типични характери и ситуации представени в литературно произведение, участниците от целевата група да се научат да ги разпознават в живота. А тяхното разпознаване в кризисната ситуация води до своевременното ѝ предотвратяване. Гаранция за устойчивост от дейностите намираме в това, че веднъж усвоили този метод, участниците неминуемо ще го ползват и в бъдеще. Основната цел е превенция на противообществените прояви и употреба на психоактивните вещества, както и изграждане на умения за аналитично мислене; за аргументиране и изразяване и за толерантно водене на дискусия", завърши Огнян Узунов.