13 епископи в надпревара за наследник на митрополит Кирил

Животът

29-10-2013, 16:56

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Новият варненски владика ще бъде избран на 24-ти ноември

13 епископи ще се включат в надпреварата за поста на последния варненски митрополит Кирил, става ясно от официалната страница на Светия синод. Това са Крупнишкият епископ Инокентий, Месемврийският Иаков, Тивериополският Тихон, Стобийският Наум, Знеполският Йоан, Величкият Сионий, Драговитийският Даниил, Траянополският Киприян, Агатоникийският Борис, Проватският Игнатий, Браницкият Григорий, Главиницкият Йоан и Мелнишкият Серафим.


На свое заседание в неделя Светият синод насрочи епархийския избор за 17 ноември 2013 г. Той ще бъде организиран и ще се председателства от Доростолския митрополит Амвросий, който в момента е наместник във Варненската и Великопреславска митрополия след смъртта на дядо Кирил, който на 9 юли се удави на плажа на Траката. На 17 ноември епархийските избиратели с гласуване ще излъчат двама финалисти.

Седмица по-късно – на 24 ноември, в София, ще се проведе каноничният избор. На него патриарх Неофит и синодалните архиереи отново ще гласуват, за да изберат новия Варненски и Великопреславски митрополит.