Сесия 25: Работници на "Транстриумф" окупираха зала "Пленарна"

Мисия Варна

30-10-2013, 10:15

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

"Атака" остана с един съветник в местния парламент

Около 150 работници на частният превозвач "Транстриумф" окупираха зала "Пленарна" преди началото на днешната сесия на Общинския съвет на Варна. Служителите поискаха в дневния ред на заседанието да влезе точка, в която да прочетат декларация и да повторят исканията си, които отправиха от местната власт в петък на среща с кмета Иван Портних.

Транспортните работници обявиха, че са в стачна готовност, както и че са събрали 7500 подписа от варненци в своя подкрепа. Те поставиха срок до 6 ноември, когато ще обявят ефективни стачни действия, ако проблемът им не бъде решен. Срокът е бил поосечен вчера от председателят на Общинския съвет Иван Луков, който се срещнал с тях. Според него до посочената дата ще се вземе извънредна мярка, по която на работниците от "Транстриумф" ще им бъде възложена работа. 

След като бе приет дневния ред на заседанието, транспортните работници станаха прави и отправиха призив да бъдат изслушани първи, за да могат да се върнати на работните си места.Апелът им обаче остана нечут от съветника на БСП Огнян Къчев, който не спря изказването си под предлог, че било важно за варненци.

Представителят на социалната по дефиниция партия, надълго и нашироко запозна колегите си с факта, че на сайта на община Варна имената на общинските съветници не били подредени по азбучен ред.След като изслушаха "изключително същественото" изказване на социалиста, представителите на "Транстриумф" изчетоха декларацията си и напуснаха залата. 

10:00 Съветникът Миглен Тодоров напусна "Атака", с мотива, че не е съгласен с политиката, която партията води. По този начин той излиза и от групата "Алианц за Варна", формирана в местния парламент. Тодоров не оповести в коя партия или група ще се премести, като засега остана да седи при колегите си. 

10:20 Председателят на Общинския съвет Иван Луков даде 10 минути почивка, за да се "разберат отвън" футболистът Иван Петров и бившият районен кмет Иван Недялков. До това се стигна след като двамата започнаха да си разменят обидни реплики от двата края на залата. Иван Петров, направи несполучливо изказване, с което се опита да обясни кои са истинските спартаклии във Варна и кой трябва да управлява имотите на клуба. Недялков пък го призова да спре да размахва папката, която разнасял от 7 години и щом има цитираните от него доказателства и документи да ги представи на съда. 

По-рано в дневният ред на заседанието влезе и точка, в която да се обсъжда финансиранто на футболният клуб "Спартак 1918" от страна на общината. Освен това, ще се обсъжда и евентуална помощ за другия футболен отбор във Варна.