Дебатът за "калинките" развя мръсните ризи на властите

Новините

01-11-2013, 06:24

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Парламентът изгуби 3 часа, за да напомни известни истини за назначения на любовници и верни на партиите хора

Поредна грозна разпра избухна в парламента между управляващи и опозиция вчера и изгуби три часа от работното време на депутатите. Поводът този път бе предложение на БСП и ДПС да се създаде нова, трета поред, временна анкетна комисия, която ще проучва "всички случаи на грубо партизирано кадруване" в държавата при управлението на ГЕРБ. Предложението бе на група народни представители начело с лидера на ДПС Лютви Местан. Последвалата размяна на реплики извади на показ мръсните шуро-баджанашки партийни назначения.

Новият орган, гласуван от мнозинството, ще има на разположение два месеца, за да систематизира и проучи всички обществено известни случаи на кадруване при управлението на Бойко Борисов. "ГЕРБ допуснаха недопустимо смесване на партийното с държавното начало, защото йерархията на партийното строителство при тях следваше йерархията на държавната и местната власт. Стигнахте дотам, че без партийна санкция не можеше да бъде назначен домакин на селско училище", заяви Местан. Колегата му от БСП Таско Ерменков цитира неизвестно откъде взети данни, според които от общо 6 хиляди държавни чиновници в централната администрация бившата власт сменила половината и сложила на съответните места 2240 души без конкурс. "Ако тази практика на калинковъдство не се прекрати, държавната администрация ще продължи да расте като гъба след дъжд, напук на народното недоволство", предупреди червеният депутат. И сътвори крилатата фраза за възпроизводството на "насекомите" на държавната хранилка: "Калинка по калинка - вир, а сладката държавна служба - язовир".

Цвета Караянчева от ГЕРБ контраатакува с цял списък от още пресните скандали около назначенията на кабинета "Орешарски" - неуспелия зам.-министър в МВР Иван Иванов, който се оказа бивш служител на СИК, бившия шеф на кабинета на Ахмед Доган Юджел Атилла, определен за шеф на борда на директорите на РВД, ексдепутата от БСП Ивелин Николов, станал зам.-председател на Агенция "Военни клубове", и др. "Цвета Караянчева ми говори за едно момче, което четири месеца е продавало застраховки от СИК. А Бойко Борисов е един от основателите на СИК. И тук ще ми говорите за мутри. Бойко Борисов е мутра", изригна Йордан Цонев (ДПС). Четин Казак пък цитира куп протоколи от заседания на общински организации на ГЕРБ, в които активистите номинират шефове на местни поделения, а избраниците впоследствие са били назначени от кабинета на Борисов. "Дискусията" стигна и до сърдечните обвързаности на депутатите. Своя принос даде и министърът на финансите Петър Чобанов, който обвини предшественика си Симеон Дянков, че е закрил Агенцията за икономически анализи и прогнози към МФ (чийто шеф бе Чобанов), за да освободи щат за ловно стопанство "Кричим", ползвано като страничен вход за службогонци. Финансист №1 цитира данни, че ГЕРБ е назначила 355 души във ведомството, от които само 13% минали през конкурс.

------ОТКАЗ

При гласуването управляващите отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да разшири проучването си до октомври т.г. така, че да обхване и първите пет месеца на новото управление. За председател на новия орган бе избран Таско Ерменков въпреки възраженията на ГЕРБ, че при него има конфликт на интереси, тъй като е бил уволнен при тяхното управление