Измериха циганските коптори във "Владиславово", следват багерите

Мисия Варна

01-11-2013, 13:56

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проверяват незаконните строежи в гето във "Владиславово"

Проверки в Гъбената махала

ВИДЕО: Никой не знае колко души живеят в незаконните къщи в Гъбената махала

Екипи от отдел "Незаконно строителство" и "Обществен ред и контрол" от районната администрация на "Владислав Варненчик" във Варна влязоха тази сутрин на проверка в циганското гето в квартала, по-известно като "Гъбената махала".

Целта на акцията е проверка колко от постройките са законни. В присъствието на полицаи, служителите на кметството започнаха да мерят изникналите като гъби сгради и съответно да съставят констативни протоколи. 

Първият "изгорял" ром чистосърдечно призна, че няма никакви разрешителни или каквото и да е друго законово основание да вдигне къща на мястото, но "работел за 300 лева и нямало как да си купи апартамент". "Абсолютно всички тук нямат разрешителни за къщите, но кажете ми вие какво да правим", оправда се той. 

В масивната тухлена постройка, която той построил живеели булката му и няколко деца. След проверка, мерене и описание на постройката служителите на администрацията връчиха констативния протокол и се отправиха към следващата незаконна циганска къща. 

"Наясно сме, че всички са незаконни, но си има процедури, които трябва да спазим", коментира началникът на отдел "Обществен ред и контрол" в районната администрация инж. Дора Стефанова. 

"В момента установяваме законността на постройките, в констативен протокол описваме големината им и от какво се построени. Връчваме им го, а те ако разполагат с някакъв документ за собственост или разрешително за строителство, трябва да го представят в кметството в в седемдневен срок", обясни Стефанова. Не покажат ли документ, районната администрация издава акт, който е също с едноседмичен срок за възражения. 

"След като изтече и той със заповед на районния кмет се пристъпва към принудително събаряне", обясни още служителката на кметство "Владиславово". 

Въпреки че нито една от постройките в Гъбената махала няма разрешително за строеж, по-голямата част от тях имат ток. Преди години в долната част на района е била построена законна къща, на която било прекарано електричество.Сега тя се е превърнала в нещо като частно енерго, защото цялата махала се прикачила към нея и давала по някой лев на собственика й. 

Aкцията по установяването на законността на постройките навръх Деня на народните будителите е отдавна подготвяна от районния кмет на "Владиславово" Неделчо Михайлов. Незаконните къщи, в неслучайно наречената Гъбена махала, се увеличават от самонастанили се роми - пришълци от близкото село Каменар. Оказа се че никой няма данни колко точно души живеят в гетото. Тепърва ще стане ясно и колко общо са незаконните постройки и колко от тях ще съборят багерите.