Белите престилки готови за ефективна стачка

Мисия Варна

01-11-2013, 14:29

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Десетки медици се събраха днес в двора на Окръжна болница, за да изразят недоволството си от орязването на парите за здраве

Варненските лекари са готови да преминат към ефективни стачни действия, ако държавата не преосмисли позицията си за орязването с 20 % на парите за болниците. Десетки медици се събраха днес в двора на Окръжна болница, за да изразят недоволството си. 

Закичени с протестни лентички се събраха "бели престилки" от "Св. Анна", Онкологията, Центъра по хематология и няколко ДКЦ-та. Всички те призоваха за нормални условия на работа. 

"Не може да склоняваш дадено търговско дружество и даден човек да подписва договор срещу своите интереси. Мои колеги са принудени, освен в болницата, да дежурят на още две места и да дават по 7 - 8 нощни дежурства за 300 лева", коментира д-р Румен Христов намерението на Здравната каса да плати на лечебните заведения само 80% от дължимите суми.

Медиците се опасяват, че ще останат без заплати, а пациентите ще трябва да доплащат за лечението си."Като не ми плащат тук, ще ми плащат навън. И олигофрените, които управляват здравеопазването, трябва да разберат, че след няколко години няма да има на кого да плащат. Първо трябва да се спасят кадрите и после да мислят за друго", заяви анестезиологът д-р Здравко Димитров.

"Тиражира се информация, че ефективните протестни действия в здравеопазването не са позволени. Това обаче не е така, от 2006-та година лекарите имат право да стачкуват", предупреди Стойко Атанасов от КТ "Подкрепа". Засега протестът е само предупредителен, но той не отхвърли възможността да си стигне до по-крайни мерки.