Днес е Архангелова задушница

Животът

02-11-2013, 10:58

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На централните гробища военни ще участват в ритуал, с който ще почетат паметта на загиналите за свободата на България

Днес е Архангеловата задушница.Ннаричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливалаа гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба. В църквата пък се прави богослужение с молитви за починалите.

На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е бил от комунистеския режим през 1946 и официално е възстановен през 1992 година от Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните.

Във Варна представителни части на Военноморските сили ще участват  в ритуал, с който ще почетат паметта на загиналите за свободата на България.
От 11:00 часа пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.” в района на Старите гробища на  Варна ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.