Енергото: Идат зимните сметки за ток

Животът

05-11-2013, 06:28

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

През ноември сметките са с 30% по-високи от септемврийските

Сметките за ток тази зима трябва да са с до 10% по-ниски спрямо предходната, но само при условие че времето е същото. Това съобщиха от доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ.

Две ще бъдат причините за по-ниските сметки - поевтиняването на тока средно с 8 на сто от април досега и отчитането на едномесечни периоди, обясниха от компанията.

 

Според шефа на дружеството Петър Докладал потребителите все пак трябва да са готови за по-високи сметки през ноември спрямо предходните месеци, тъй като консумацията скача. Практиката досега е показала, че през ноември сметките са с до 30% по-високи от септемврийските.

"Наистина може да се очакват по-ниски сметки, но при 3 условия - сходно време, еднаква консумация и предприети мерки за енергийна ефективност", обясниха пред "Труд" и от доставчика на ток в Южна и Югоизточна България ЕВН.

Високите декемврийски сметки за ток миналата зима изкараха хората на улиците и това доведе до предсрочната оставка на кабинета "Борисов".

Само преди седмица от ДКЕВР обявиха нови правила за отчитане на тока. Според тях електричеството трябва да се мери всеки месец, като най-дългият период може да бъде 31 дни. През миналата година част от електромерите се засичаха на 45 дни.

Друга новост при отчитането е възможността битовите потребители да имат контролни електромери, с които да следят работата на доставчика.

В парламента се гледат и промени в закона за енергетиката, срещу част от които възразиха от ЕВН. От компанията оспорват възможността сметките да се плащат с месец закъснение, без да се спира токът, защото според тях повечето клиенти ще се възползват от това.

Депутатите искат и дружествата да обясняват на клиентите си подробно сметката, когато тя надвишава с 30% предходната. "Клиентите имат визуален достъп до електромерите си и могат да следят данните", са против новото си задължение от ЕВН.

В момента компанията майка на дружеството ЕВН-Австрия съди България заради умишлено довеждане на дружеството у нас до загуба. Останалите доставчици на ток също разкритикуваха промените при обсъжданията в комисиите в парламента.