Черната статистика: 573 тежки катастрофи, 38 загинали и 737 ранени

Крими

05-11-2013, 12:26

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Участниците в движението трудно се адаптират към промените в метеорологичната и пътната обстановка

От началото на годината до края на октомври във Варна и областта са станали общо 573 тежки катастрофи. Има 38 загинали и 737 ранени. За същия период на миналата година броят на тежките ПТП е 572, на загиналите 29, а на ранените 702. Това сочат данните от анализ на сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР - Варна.

Отчита се, че намаляването на продължителността на деня, както и смяната на часовото време създават допълнителни предпоставки за възникването на ПТП. Увеличават се и злополуките, поради неизправни и нерегулирани фарове. Пешеходците могат да бъдат характеризирани, като една от най-застрашените групи участници в движението. Като основна причина за възникването на този род ПТП е отнемане “предимство на пешеходец”.
От КАТ информират още, че е планиран комплекс от организационни, превантивни и контролни мерки. Ще се упражнява засилен контрол по изправността на осветителните системи и сигнализацията на пътните превозни средства, включително и на велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Ще бъдат направени огледи на уличното осветление в населените места на Варненски регион и ще се изготвят конкретни предложения към съответните органи на местното управление за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа, характеризиращи се с повишена опасност за ПТП с пешеходци - улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези. Съвместно с представителите на пътната администрация ще се извършват огледи на липсващата вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка в рискови за ПТП участъци и кръстовища по пътната мрежа, след което ще се изготвят предписания за възстановяването. Засилен е и контролът по спазване на новите изисквания, регламентиращи движението на МПС с включени къси или дневни светлини и през светлата част от денонощието през цялата година.