Руска баня изникна в резерват "Балтата"

Туризъм

06-11-2013, 20:38

Снимка:

Албена

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Банята пари, но лекува”, казва руска поговорка

Руска баня, построена без нито един пирон се появи в резерват "Балтата". Тя е част от уютна дача, построена от руски майстори край курорта Албена. Изградена е с ръчнообработени дървени трупи от бор, без пирони и цимент. 

Оше преди да пристъпят прага на голямото антре гостите се потапят в автентичната атмосфера на стара руска къща, където всеки гост е радушно посрещат. Просторна стая, обзаведена в типично руски стил е създадена за отдих и дава възможност за отпускане и да прекарване на приятни мигове в приятелски кръг. Около дървената маса посетителят може да похапне борш, хайвер, палмени, да пийне водка или само вода и чашка чай с мед и сладко. Може да посвири на балалайка, да попее или ако желае – да послуша популярни руски песни и да изживее неповторима руска вечер.

Къщата е разделена на две самостоятелни части, всяка една със собствена парилка, баня, санитарен възел, антре и стая за отдих, като по – голямата разполага и с кухненски бокс. До печката има дървено ведро с вода, обогатена с борови клонки и етерично масло, за увеличаване влажността на помещението по желание на гостите.

Обикновено руската баня е споделено удоволствие сред любими приятели, но всяка от двете парни бани дава възможност за индивидуално ползване или традиционното използване от група до 6 и 8 души.

След паренето, гостите преминават в душ-кабините, където с помощта на водната струя си правят хидромасаж, който се явява задължителна, оздравителна, целебна процедура.

По време на почивките между посещенията в парилката, се предлага чай с мед. А в края се предоставя възможност да се похапне традиционна руска храна и разбира се, да се послушат популярни руски песни.

Руската баня е ритуал за пречистване далеч от градското ежедневие, възможност за приятни разговори с приятели, отмора сред топлината на огъня. Тя е популярна в Русия от ХI в. насам. Всички я практикуват без значение какъв е сезонът. "Банята пари, но лекува” – казва една руска поговорка.

Загряването на парната руска баня се постига единствено и само чрез дърва, поради това температурата не е така висока, както при сауните, а може да достигне до 60˚-70˚. Влажността в помещението е висока, а с помощта на метличките от бреза и дъб се постига стимулиране на кръвообръщението, оздравяващ ефект на дихателните пътища, отпускане на мускулатурата, профилактика на опорно-двигателния апарат, пречистване на кожата, сваляне на напрежението, избавяне от стреса и умората.