Училищата и детските градини в областта са заредени с гориво

Животът

08-11-2013, 16:21

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

За 35 от образователните заведения обаче при тежка зима има рискове с транспорта

Всички 216 училища и детски градини са изготвили планове за обучение при бедствия, аварии и катастрофи, каза за Varnautre шефката на образователния инспекторат Венцеслава Генова. Няма и проблеми с отоплението, всички са заредени с гориво.

При 35 училища и детски градини обаче съществува риск при зимни условия, например при извозването на учениците и учителите. Проблем създава и неподменената стара дограмата, а при падане на температурите под 15 градуса учебният процес може да бъде затруднен или спрян. Категорично е изискването температурите в класните стаи да не е под 18 градуса. В случай на невъзможност тя да бъде постигната,  директорите решават дали да включат допълнителни елуреди, да намалят часовете или въобще да спрат занятията.  При заледени пътища или силно влошена метеорологична обстановка според ППЗНП кметовете могат да прекратят учебните часове за 3 дни след съгласуване с РИО.

206 училища имат осигурено медицинско обслужване,  а 10-нямат. Според Генова проблем често са заледените тротоари, които принуждават децата да се движат по платното и се създават рискове от ПТП.