"Неофит Бозвели" се спаси от разтурване, засега

Мисия Варна

13-11-2013, 11:01

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Тристранката в образованието обсъжда оптимизацията на училищната мрежа във Варна

Необходимостта от оптимизация на училищната мрежа във Варна бе обсъдена на среща на тристранна комисия за системата на средното образование, в която се включиха представители на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“,  КТ „Подкрепа“,  Съюза на работодателите в системата на народната просвета, Синдиката на българските учители, съобщиха от общината.
Общата позиция на участниците в срещата бе, че процесът по оптимизация е необходим, а за реализацията му е нужен диалог и съгласуване на всички нива - с общината, с постоянната комисия по образование към Общинския съвет, с Регионалния инспекторат към Министерството на образованието и науката, със синдикатите.  От общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“  бяха категорични, че процесът трябва да бъде в посока намаляване на напрежението сред учителските и родителски общности, в синхрон с обществените нагласи.
Темата за оптимизацията на училищната мрежа стана актуална покрай споровете за сградата, ползвана едновременно от Математическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов“.  Проблемът възниква още през 1978 г. Тогава Математическата гимназия и Пета гимназия са настанени в две сгради в квартал „Чайка“, заедно с по едно основно училище -  съответно с ОУ „Захари Стоянов“ и с ОУ “Георги Раковски“. По-късно в района е построена нова сграда с идея да приюти основните училища, но последвало друго решение – там да бъде Спортното училище.
Оттогава - в продължение на 35 г., проблемът с училищата в кв. „Чайка“ не е решен.
Един от последните варианти за промяна на ситуацията бе предложение за преместване на Спортното училище в сградата на СОУ „Неофит Бозвели“. Към момента обаче тази идея не е актуална, предвид породеното напрежение сред родители и преподаватели. От общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ заявиха, че ще се търсят други решения.  
На следващото заседание на тристранната комисия е насрочено за 26-ти ноември.