Преглеждат безплатно диабетици за ретинопатия

Животът

15-11-2013, 09:55

Снимка:

n/a

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бъдещи медици правят кампания за безплатно изследване за диабет

От 15 до 22 ноември: Скрининг на пациенти със захарен диабет се организира в Специализираната болница по очни болести във Варна

Инициативата е по повод Световния ден за борба с диабета и си поставя за цел ранното откриване на диабетна ретинопатия. Обхванати ще бъдат пациенти с неустановена досега диабетна ретинопатия, които са с I тип захарен диабет и давност над 5 години, както и с II тип захарен диабет без значение от давността му.

Прегледите са безплатни и ще се извършат от доц. Златарова, д-р Косев, д-р Барбукова, д-р Дечева и д-р Тошев. Медицинските консултации ще се проведат в СБОБАЛ-Варна от 15 до 22 ноември след предварително записване на тел. 052/ 63 49 01.

Захарният диабет е изключително голям проблем в световен мащаб. Проучвания сочат, че броят на болните с диабет в света ще се увеличи с 50% и ще достигне повече от 300 милиона през 2025 г. Заболяването води до редица усложнения, сред които и диабетната ретинопатия - водеща причина за слепота сред населението в трудоспособна възраст в икономически развитите страни.

Диабетната ретинопатия представлява микроангиопатия, засягаща съдовете на ретината. Основните рискови фактори за развитието й са давността на диабета, лошият гликемичен контрол, хипертонията и хиперлипидемията. След 15-годишна давност на захарен диабет тип I между 75 и 95 процента от болните имат развита ретинопатия. Заболяването се проявява и при 60 на сто от пациентите със захарен диабет тип II. В началото то протича безсимптомно и затова е много важно веднъж годишно да се провеждат профилактични прегледи.

Диагностиката се извършва чрез разширяване на зениците. При установена диабетна ретинопатия възможностите за лечение включват лазерна фотокоагулация и навлязлото през последните години интравитреално приложение на медикаменти.