Входът на Морската светва в лилаво за недоносените бебета

Животът

16-11-2013, 13:21

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всяко 10-то дете в България е недоносено

Отбелязването на Световния ден на недоносеността е глобална инициатива, в която участват над 50 страни

Входът на Морската градина във Варна ще светне в лилаво в знак на съпричастност към проблемите на недоносените деца и техните семейства. Десетки балони ще полетят във въздуха, като всеки десети ще е по-малък както по-малки се раждат недоносените бебета в България. Тази година във Варна Денят на недоносените бебета ще бъде отбелязан в събота.

Отбелязването на Световния ден на недоносеността е глобална инициатива, в която участват над 50 страни. Основна цел на начинанието е да се привлече вниманието на обществото към проблемите на недоносените деца и да се повиши информираността по въпросите, свързани с проблемите и последствията от преждевременното раждане. Сгради, паметници на културата и забележителности на много континенти ще бъдат осветени в лилава светлина в почит на дечицата, родени твърде рано и твърде малки.

Организатор на събитието в морската столица е Фондация "Нашите Недоносени Деца" съвместно с Фондация "Карин дом". Проектът се осъществява със съдействие на фирмите Енерго-Про и "Габровски" ООД. Във Варна ще стартира в 16:00 часа в конферентната зала на хотел "Одесос" със среща-разговор на тема "Недоносено бебе – от трудното начало към щастливо детство". На срещата ще присъстват лекари, психолози, консултанти по кърмене и специалисти от Програма „Ранна интервенция” на Карин дом, както и бъдещи и настоящи родители.

След края на срещата, в 17:30 часа, събитието ще се изнесе на открито пред централния вход на Морската градина, където организаторите и официални гости ще имат възможност да споделят повече информация във връзка с инициативата, както и своите мотиви да подкрепят каузата. Събитието ще приключи с осветяване в лилава светлина на един от символите на Варна - арката на входа на Морската градина

Фондация "Нашите недоносени деца" е първата неправителствена организация в подкрепа на българските недоносени деца и техните семейства. За втора поредна година с инициативи в София, Сливен, Велико Търново и Варна става част от глобалното отбелязване на Световния ден на недоносеността. Ден, в който вниманието е насочено към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които, въпреки всички трудности, с които се сблъскват, все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца.