Орешарски гази конституция и закони със злоупотреба с власт

Новините

16-11-2013, 14:34

Снимка:

Капитал Дейли

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще уволнява държавни служители, които участват в протестите срещу него

След като премиерът Пламен Орешарски заяви, че "държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа", редица юристи и правозащитници окачествиха изказването му като противоконституционно и "пряка заявка за извършване на престъпление – злоупотреба с власт".

Адвокат Михаил Екимджиев от "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" призова главния прокурор да се самосезира за "криминалните" намерения на министър-председателя и окачестви изказването му като пряка заявка за извършване на престъпление – злоупотреба с власт."Случаят е скандален и шокиращ. Главният прокурор незабавно трябва да бъде сезиран, тъй като се подготвя извършването на класическо престъпление по служба – злоупотреба с власт от страна на премиера, а вероятно и от някои от неговите министри", каза адв. Михаил Екимджиев.

По повод признанието на министър-председателя, че се събира информация, включително "оперативни данни" (очевидно от МВР и специалните служби), адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" напомни, властите нямат право да събират и обработват информация, свързана с политическите възгледи на хората.

Бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право в Софийския университет Георги Близнашки коментира пред Mediapool, че намерението на Орешарски е напълно противоконституционно."Освен, че поражда съмнения за подготовка за извършване на престъпление и противоречи на основния закон,изказването на Орешарски влиза в остро противоречие с всички основни документи на ЕС и Съвета на Европа", допълва той.

По-рано днес Орешарски направи изявление на среща с граждански организации, в което казва, че "държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа.

Премиерът допълва, че има служители, които "все още са на работа", въпреки че за тях е потвърдено, че са участници "в събитията пред сградата на Министерския съвет". Имало и други, за които има оперативни данни.

"По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството - стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не винаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури", добави премиерът."Досега има няколко случая, за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни.

Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично.
Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство, не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи", каза още Орешарски.

Според чл.6 ал. (2) от българската конституция не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите на гражданите, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Изказването на Орешарски идва ден след изтичането на инструкция на новия председател на БСП - София Калоян Паргов, който нарежда на структурите на партията да мобилизират за участие в съботния митинг в подкрепа на БСП "кадрите, които предлагахте като кандидати за заемане на длъжности в съответните държавни и други обществени служби".