Варна избира новия си духовен водач

Мисия Варна

16-11-2013, 22:50

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скандалноизвестни духовници сред кандидатите за митрополит във Варна

13 са кандидатите за поста на покойния дядо Кирил

Избор на митрополит се провежда днес (17 ноември) във Варна. 13 са кандидатите за поста на покойния варненски владика, който се удави в морето край града през лятото.

В листата са епископите - Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Провадски Игнатий, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим. Повече за всеки от тях може да видите тук

30 делегати  - по 6 от Варненската, Шуменската, Търговишката, Добричката и Провадийската духовни околии, половината от тях - свещеници, а другата половина - миряни, ще отсеят двама от общо 13 кандидати. Делегатите ще избират единствено по снимка и биография на всеки от кандидатите. 

След епархийския избор във Варна и при одобряване на епархийската преписка от страна на Св. Синод, съгласно Устава на БПЦ-БП след една седмица, т.е. на 24 ноември 2013 г. в София измежду двамата "финалисти" следва да бъде избран новият Варненски и Великопреславски митрополит при гласуване на Българския патриарх и синодалните архиереи.

Който да стане е новия владика ще трябва да реши дали да сезира прокуратурата за по-рано откритите нарушения в митрополията.След смъртта на дядо Кирил, ревизия установи нередности, а близките му сезираха прокуратурата за кражба на личните му вещи.