Над 100 археологически обекта лежат под "Южен поток"

Новините

17-11-2013, 12:10

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Работата по археологическите обекти обаче, все още не е започнала, макар че първата копка на газопровода беше направена на 31 октомври

Над 100 археологически обекта има по трасето, откъдето ще минава Южен поток. Тяхната съдба обаче, все още е неясна.Газопроводът "Южен поток" ще премине през 540 км от територията на България. Още преди една година наши археолози са проучили цялото трасе и са установили, че по него има над сто археологически обекта. Откритията са впечатляващи.

Обектите са набелязани с максимална точност. Представени са и на инвеститора на "Южен поток" в лицето на "Газпром " и Българския енергиен холдинг. Работата по археологическите обекти обаче, все още не е започнала, макар че първата копка на газопровода беше направена на 31 октомври. Причината е тривиална.

По думите на директора на Националния археологически институт, който е и един от изследователите на разкопките при Набуко, законът задължава инвеститора да предостави финансирането. В конкретния случай това означава, че парите за археологическите разкопки при "Южен поток" трябва да дойдат от "Газпром" и Българския енергиен холдинг. Потърсихме ги за коментар. Получихме писмено становище, в което те потвърждават, че ще спазят задълженията си без обаче да уточняват конкретен срок. Първият газ, подаден по газопровода се очаква да пристигне в България през 2015 г. Притесненията на археолозите са, че ако не получат финансиране до месец март, времето предоставено им за разкопките, няма да бъде достатъчно и голяма част от тези над 100 уникални обекта може да бъдат повредени, съобщава Нова телевизия.