Искат оставката на областния управител

От ГС "Варна диша" посочват мотиви: некомпетентност, погазване на обществения интерес, погазване на законите и фактът, че защитава интересите на хора, които са водени единствено от своята алчност, за сметка на Морската градина.

ГС "Варна диша" твърдо остава на позицията си, че автомобили нямат място в паркове. Нямат място и алчни експлоататори на гражданско богатство, каквото е и парка ни! Нещо повече, по отношение на намесата на Областния управител, ние настояваме за неговата незабавна оставка“, заявиха в отворено писмо до медиите от сдружението. Посочените от тях мотиви за исканата оставка са: некомпетентност, погазване на обществения интерес, погазване на законите и фактът, че защитава интересите на хора, които са водени единствено от своята алчност, за сметка на Морската градина.

„Областният управител направи изявление, че никой не му бил занесъл документ, който да доказва, че Салтанат е част от Приморски Парк. Като представляващ държавата, той има не само възможността, но и задължението сам да се запознае с всички документи. Да се прави на сърдита девойка е някак си смешно. Това показва не само некомпетентността му за заеманата позиция, наглостта му да се изправи срещу обществения интерес, но и поражда сериозни съмнения за корупция. Откритата позиция по темата, която заема, подсказва за връзки със съмнителен произход, тъй като самият той бе от кръга на Кирил Йорданов, който е отговорен за създалата се ситуация, като е раздавал разрешителни за строеж и екплоатация на килограм, като част от правния отдел към Община Варна", изразяват позиция от „Варна диша“.

Припомняме, че днес сутринта около 150 човека се събраха да протестират пред община Варна срещу заповедите на кмета Иван Портних, забраняващи движението на коли в Морската градина. Половината от тях отидоха пред Областна администрация. Областният управител Иван Великов заяви, че заповедите на кмета Иван Портних нарушават чл. 17 от Конституцията и са нецелесъобразни.

„Ние приветстваме тези заповеди и ги смятаме за много важна стъпка към спасяването на Морската градина и към възвръщане европейския облик на Варна. Днес обаче сме свидетели на една срамна практика, която е несъвместима с ценностите на демокрацията. Група от собственици на завения в парка изведоха своя персонал под строй на протест пред Община Варна. С това те протестират пред въведените ограничения за движение на МПС в нашия парк. Така те искат по алеите на парка отново да летят автомобили, които да застрашават хората. Искат да погазват граждани и закони в името на личния си интерес, дори бихме казали алчност. Не можем по друг начин да характеризираме това безочливо, нагло деяние, освен като изнудване спрямо варненци. Категорично се възразяваме и срещу манипулативния подход в тази кампания собствениците на заведения да използват подчинените си служители. За всекиго е ясно, че през зимния сезон във Варна има свръхпредлагане на услугата предоставяна от питейните и хранителни заведения. Да се търси причината в ограничаването на МПС е неверно и несериозно. Да се оправдава с това съкращаването на персонал е демагогия“, коментират от „Варна диша“ в писмото до медиите.

От срещата на протестиращите с областния стана ясно, че губернаторът до седмица ще се произнесе официално по закоността на двата документа, подписани преди седмица от градоначалника.

Гражданското сдружение обаче настоява и да се разгледат всички реституирани имоти, начина по който са върнати в реални граници, кои са се облагодетелствали от това, и да се сезира прокуратурата за извършените закононарушения. Искат още да се обследват построените в Приморски парк обекти и да има отговори на въпросите, защо сгради предназначени за обществено обслужване се експлоатират като жилищни, както и защо собствениците на сгради в Морската градина ги обявяват с това местонахождение, а иначе твърдят, че не са в парк.

Под изявената позиция, включваща искането за оставка са изброени още организациите ГС „Зелена Варна”, ГС „Зелена Точка”, ГС „ Обединени варненци за Варна”, СНЦ “Право на живот по закон”, Фондация “Европа Арт”, >Сдружение “Ветрило”.