Болниците спират да лекуват пациенти без платени осигуровки

Мисия Варна

19-11-2013, 16:57

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ВИДЕО: Сменят ръководството на Окръжна болница

Болниците ще могат да отказват лечение на пациенти, които не са си платили здравните осигуровки. Това  съобщи във Варна здравният министър Таня Андреева. По думите й, това ще стане възможно след промяната в няколко нормативни документа. Лечебните заведения ще оказват помощ на пациенти без осигуровки само при животозастрашаващи състояния. След като идеята стане факт, болниците няма да имат притеснения да отказват диагностика на болни, които не са осигурени. По този начин ще бъдат избегнати фалити на лечебни заведения, обясни министърът.

Съветът на директорите на МБАЛ "Св. Анна" във Варна ще бъде сменен, съобщи още Андреева. Предстои да бъде свикано общо събрание на Окръжна болница, на което да станат рокадите.

"Изпълнителният директор на болницата не упражнява своите функции по определени причини, така че там трябва да бъде избран нов. В момента постъпват предложения за номинации в Министерството на здравеопазването. След като бъдат разгледани, ще бъде публикувана обява за общо събрание, както се изисква по закон", посочи д-р Андреева.