Преглеждат безплатно за ХОББ

Животът

20-11-2013, 09:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Тихият убиец покосява 3 милиона души годишно

С безплатни прегледи днес Българското дружество по белодробни болести  отбелязва Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест -  ХОББ. Във Варна прегледите ще се правят в Клиниката по пневмология и фтизиатрия на МБАЛ „Св. Марина” – Варна, в кабинет 904 от 10:00 до 14:00 часа.

На 20 ноември всеки има шанс да се изследва. Не трябва да пропускате тази възможност, призовават от Българското дружество по белодробни болести. Това изследване може да спаси живота ви, не подценявайте ХОББ. Статистиката сочи, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен, без да знае.

В Европа всяка година умират 300 000 души,колкото са потенциалните жертви от три атомни бомби от Хирошима. Специалистите прогнозират, че към 2020 година болестта ще бъде трета причина за смърт в света.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора в цял свят. Повечето заболели започват лечение, едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Болестта заема приоритетно място сред болестите в България.

Ново проучване сред 3000 рискови пациента в различни градове на България показа, че повече от половината от тях имат ХОББ, без да подозират това.

Основната причина за заболяването е масовото тютюнопушене – както активното, така и пасивното. Други причини са: замърсяването на въздуха (тежък автомобилен трафик в градовете и лошата хигиена на улиците), честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и др.