Над 2000 човека искат нови избори за владика

Архив Варна

21-11-2013, 09:46

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пратиха жалба в Светия синод, искат нови избори за владика на Варна

Вчера е изпратено протестно писмо от името на Инициативния комитет до Светия Синод

"Ние, християните от Варненска и Великопреславска епархия заявяваме, че не приемаме избора от 17. 11. 2013г. Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки", това заявяват от Инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква” в писмо до българския патриарх Неофит и до Светия синод. Приложена е и подписка съдържаща 1300 подписа, събрани за два дни. "Подписите са повече от 2000. Останалите, които продължават да пристигат от Варна и региона ще изпратим до края на седмицата", заявяват от инициативния комитет, който е създаден
във връзка с опорочения избор на двамата достоизбираеми кандидати за митрополитски престол.
"Настояваме за касиране на избора. Настояваме Светия Синод да извади Епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните.”
Омерзени сме от факта, че се е допуснало в списъка на достойните да бъдат пастири на една цяла епархия, личности със скандална репутация, които от години са известни с недостойни постъпки, скандали и материални злоупотреби. Както и такива, които си служат с нечестни, неморални и недостойни средства с цел неистово домогване до митрополитската корона", пише още в писмото.