В държавата на запис

Новините

22-11-2013, 07:03

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Самоубийствен скок от "острова на стабилността" може да увенчае финала на националистическото риалити

Ние сме държава на запис", каза неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров на въпрос дали би се изненадал, ако отново излязат скандални записи между прокурори и политици, пише в редакционен коментар в. "Капитал дейли".

Констатацията му обаче е валидна в много по-широк смисъл, доколкото цялата държавна машина де юре работи също като "на запис", а де факто от 14 юни насам тече все по-опасно риалити, доближаващо граници, от които скандалните назначения и решения в комплект с циничната им защита пред камерите и микрофоните ще бледнеят.

Министерството на вътрешните работи, което има правоохранителни функии, все по-показно нарушава законите, а заедно с прокуратурата си затварят очите за действия, нарушаващи фундаменталните норми, под които България се е подписала както с приемането на сегашната конституция, така и с връщането си в пространството на европейските ценности след десетилетията тоталитарен мрак.

След като възроди практиките на политическата полиция по отношение на протестиращите и блокира центъра на София с многохилядна армия от хора с полицейски униформи без отличителни знаци, част от които и с маски, МВР обясни най-спокойно, че нарушава закона "по собствена преценка" .

По същия демонстративен начин се неглижират безобразия, извършвани на метри от "опасните" за сигурността протести, с предотвратяването на които България досега се гордееше като балкански "остров на стабилността".

Под благосклонния поглед на "охранителите на законността" самосформирали се "патрулки" от националисти дадоха да се разбере, че могат да пребият всеки - пак "по собствена преценка", за която е достатъчно да им заприлича на ром или бежанец. Както и безнаказано да всяват страх, включително с абсолютно незаконните проверки на лични документи.

От четвъртък сюжетът заплаши с преминаване в още по-опасен етап - с информацията, че ромска организация на свой ред ще сформира отряди, с които да се за защитава от патрулите на Расате.

Всичко това се случва в държавата, която е сред водещите в света по многобройност на полицията си, а "услугите" на вътрешното й министерство са сред най-скъпите за данъкоплатците.

Въпросът е дали с очевидното съдействие на властите финалът на набиращото сила националистическо риалити няма да се увенчае със самоубийствен скок от "острова на стабилността".