Миряни призоваха епископ Борис да се кандидатира в Русе, не във Варна

Животът

25-11-2013, 18:55

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Да заеме поста с "достойнство, а не в съпровода на обвинения и задкулисие", искат християни в писмо до скандалния свещеник

Отворено писмо, адресирано до епископ Борис, разпространиха днес "православни християни от Варненска и Великопреславска епархия". Докато чакат мотивите на Светия синод да отмени избора на наследник на митрополите Кирил, но да остави същите кандидати за поста, миряните призовават получилият най-много гласове на епархийския събор на 17 ноември да призове "почитателите" си да гласуват за друг кандидат на 15 декември, а сам да се кандидатира за митрополит в Русе.

Ето и пълният текст на писмото, подписано от "група християни от Варна, Шумен и Добрич".

ОТВОРЕНО ПИСМО

на група православни християни от Варненска и Великопреславска епархия
към Агатоникийски епископ Борис, игумен на Бачковския манастир

Ваше Преосвещенство,
В последните месеци сме свидетели на остри нападки към Българската православна църква, в лицето на нейните архиереи и духовенство, както и към някои избиратели от Варненска и Великопреславска епархия, във връзка с избора за наш нов епархийски митрополит.
Чуха се доста обвинения по Ваш адрес, а за някои от тях свидетелстваха различни репортажи и документи отразени в медиите.
Членовете на Св. Синод, заседавайки на 23 ноември т.г. и отхвърляйки станалия избор на 17 ноември и излъчените от него кандидати, също недвусмислено показаха, че съмненията са основателни, а посочените двама кандидати, един от които сте Вие, не са получили мнозинството от гласовете по съвсем безпристрастен начин.
Ние, група православни християни от Варненска и Великопреславска епархия, се обръщаме към Вас със следния апел:
Ако сам държите на собствения си авторитет и достойнство, то тогава призовете онези хора гласували за Вас на 17 ноември т.г. при следващото гласоподаване на 15 декември 2013 г. този път да Не посочват Вашето име. Така ще докажете, че изборът за нов Варненски и Великопреславски митрополит не е за Вас самоцел, а и ще покажете убедително пред всички български клирици и миряни, че се разграничавате от обвиненията за корупция и подкупи отправени срещу Вас през последните месеци.
Проявявайки разум, ще освободите и всички избиратели от неудобното положение в което са поставени самите те, което пък от своя страна ще изчисти и поставеното петно върху техните имена пред обществото.
В Българската църква предстоят избори за нови Русенски и Неврокопски митрополити. Ако имате смелост да се разграничите от всичко станало до сега във Варненска и Великопреславска епархия, то ще дадете на хората пълно основание да Ви изберат за митрополит на една от тези две епархии с достойнство, а не чрез съпровода на обвинения и задкулисие.