"Варна е апетитно място", писал в есемес дядо Кирил

Животът

02-12-2013, 11:17

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Митрополит Кирил е бил убит, твърди негова близка

Месец преди да почине варненският владика изпратил три текстови съобщения до своя близка

Варненският митрополит Кирил е получавал заплахи за живота си, а за патриаршеските избори е имало търговия с влияние чрез раздавани куфарчета с пари. Това разказа пред bTV жена, която казва за себе си, че е единственият истински приятел на покойния вече дядо Кирил.

По нейно желание ще я наричаме г-жа Христова. Месец преди да почине варненският владика й изпратил три текстови съобщения. По телефона г-жа Христова разкри съдържанието на съобщенията, а също така и факти, за които твърди, че знае от митрополит Кирил.

„Той ми написа смс – „Внимавайте, защото меките китки са обявили война...” В следващия смс той дава отговора на кого – „Ще говорим, като се видим, Варна е апетитно място”. Войната е обявена категорично на него, защото ние говорихме и предната вечер, когато бяхме на вечеря, ние говорихме за тази война - може да я наречем война, защото тя не датира от онази вечер или времето, за което говорим. Лично аз имам наблюдение, че тази война се изостри около патриаршеските избори, но тя е била и преди това - войната между дядо Кирил и митрополит Николай”, обясни Христова.

„Всеки човек, който се интересува, че с „меките китки" се визираха хората около митрополит Николай”, допълни тя и посочи, че в този кръг дядо Кирил визирал „хората около митрополит Николай, които са от Светия Синод, това са, всички ги знаят, Калиник Врачански, Игнатий Плевенски, Григорий Търновски, в последствие дядо Неофит”.
„Той първоначално беше от страната на дядо Кирил, беше много твърд поддръжник на дядо Кирил, но след това нещо се случи малко преди избора за патриарх и така дядо Неофит може да се каже, че подкрепи дядо Николай”, разказа Христова.

„Дядо Кирил ми е разказвал това, което е чул, но и той не е видял. За да бъда максимално точна - раздавали са се куфарчета с пари, имало е лобиране, изнудване, заплахи”, каза тя, но не уточни кой е раздавал въпросните куфарчета. „Куфарчета са давани на Калиник, но не мога да бъда съвсем точна. Но е имало е такова нещо. Раздавали са се. Разговорът беше, че изборът е проведен нечестно, но куфарчета са се раздавали. Аз не съм питала тогава, не съм се интересувала кой на кого е раздавал куфарчета”, обясни Христова.

На въпрос дали дядо Кирил е намекнал, че куфарчетата са раздавани от митрополит Николай, тя заяви: „Не само намек! Тънкият му намек беше много. Инициативата е на митрополит Николай , това се знае от всички! Това не го е измислил дядо Кирил”, категорична бе Христова.

Тя сподели, че е била силно притеснена от съобщението, че „Варна е апетитно място”. „Защото при жив, здрав митрополит - Варна е апетитно място. Нека си го кажем: митрополитът се избира за цял живот. Защо трябва Варна да е апетитно място. Той остави разговорът да продължи във време, когато ще се видим и ще говорим лично. И така това време не дойде. Апетитното място е постът на митрополита на Варна. Не е тайна, че ако овдовее, тя е изключително апетитна”, разсъждава Христова.

По думите й, самият дядо Николай лично е заплашвал митрополит Кирил. „По време на заседание го е заплашвал: Ще те убия, ще те отстраня! Той беше много притеснен. Първо беше притеснен от две неща - първо, че някой заплашва живота му, и второ, че един митрополит, който е негов събрат, може да изрече тези заплахи. Но се надяваше, че това ще остане само словесна заплаха”, обясни Христова.

„Според мен дядо Кирил е убит и аз няма да повярвам никога в другата версия, че той е отишъл да поплува и да бере миди”, категорична бе неговата близка. „Кой каза как и къде е починал дядо кирил? Защо от направената аутопсия никъде не е споменат часът?” попита тя.

Христова все пак подчерта, че разказва свои предположения. „Моите подозрения водят към дядо Николай. Моите подозрения са си мои подозрения. В казаното до тук аз не излъгах нито една дума. Това са нещата, които са казани пред мен. Освен това има още една заплаха - от митрополит Калиник, който също е на страната на митрополит Николай, митрополит Калиник в прав текст е казал на дядо Кирил: „Аз докато съм жив, ти бялото було няма да го видиш!” заяви тя.

По думите й, третото съобщение гласяло: „Трябва да предупредиш децата да внимават с кого общуват и да ограничат някои работи”. „Тези думи са свързани отново със заплахи. На дядо Кирил по телефона му изпращаха много заплахи и тези заплахи съм почти сигурна, че съществуват още в телефона му. Те са преди всичко обиди, да се откаже от патриаршеската заплаха. Това бяха заплахи в риториката на митрополит Николай: „Ще те отстраня, ще те премахна!” Идваха от непознати телефонни номера. Той така и не можа да разбере от кого идват”, спомня си Христова.

„Аз лично бих искала да се обърна към Светия Синод: Ваше високопреосвещенства, вие не сте моя синод. В моите представи Светият Синод не дави хората, не ги трови, не са меки китки!”, завърши Христова в коментара си пред bTV.