Дотук с обещанията! Нито лев за Варна в националния бюджет

Мисия Варна

03-12-2013, 22:00

Снимка:

Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ търси помощ за 90 милиона във Варна

Варна излиза да бутне правителството

ГЕРБ не даваха, няма да даваме и ние, заявил Гуцанов на днешното закрито обсъждане в Народното събрание

Нито 1 лев няма да получи Варна от държавния бюджет за важни капиталови разходи. Това стана ясно от обсъждането в Народното събрание днес преди гласуването на второ четене на най-важния финансов закон на България. По настояване на БСП дебатът - най-бурен на тема "Варна", се провеждаше без да бъде излъчван пряко по телевизия или радио.

Освен задължителните суми за издръжка на държавноделегираните дейности (училища, детски градини, социални заведения...) за Варна не са предвидени никакви други суми. Решението е повече от странно на фона на шумните обещания на управляващите, че няма да делят кметовете на свои и чужди, а също и, че няма да повторят грешката на ГЕРБ и да пренебрегват втория по големина вград в страната.

Още повече, че само преди 5 дни варненският депутат от БСП Борислав Гуцанов обяви в ефира на Нова телевизия, че за Варна ще има 120 милиона. Въпреки че няколко часа по-късно в интервю за местен сайт той намали сумата и заяви, че "минимум 30 милиона лева от държавния бюджет за следващата година ще бъдат насочени към Варна" и че той ще лобира "за държавни средства за справяне със свлачището на Трифон Зарезан (16 млн.), за ремонт на Спортна зала (5 млн.), както и за дострояване и разширяване на базите на Медицинския и Икономическия универститети в града (общо 10 млн.)". Депутатът обеща и да отстоява "в републиканския бюджет да бъдат заложени и средства за ремонти на улиците във Варна, въпреки че общинските пътища не са пряк ангажимент на държавата". „Има голяма разлика във философията на мислене между настоящето и предишното правителство. За кабинета „Орешарски“ няма значение от коя партия е кметът на дадена община. Филисофията е да се помага на градовете и жителите им. За нас са важни хората, а не от какъв цвят са кметовете им“, категоричен беше Гуцанов.

През уикенда пък на среща с актива на партията в града той прогнозира, че във Варна "държавата ще финансира преди всичко приоритетни проекти, като отварянето на Пристанище Варна и изграждането на нови терминали", а другите варненски проекти, за които било "гарантирано финансиране са реконструкцията на Двореца на културата и спорта, за който са осигурени 5 милиона лева, и възстановяването на панорамния път за Златни пясъци при свлачището "Трифон Зарезан", на стойност 16 милиона лева".

Тези изявления и небивалото, по думите му, лобиране за Варна, не попречило на Гуцанов днес да защити точно обратната позиция на управляващите. След масирана атака от страна на депутатите от ГЕРБ - изказали са се почти всички от групата: Емил Радев, Красимира Атанасова, Павел Христов, Пламен Манушев, колегата им Гуцанов взел думата и обявил, че нямат право да искат от сегашното правителство пари за Варна след като тяхното също не е давало.

Депутатите от ГЕРБ, избрани от варненския регион, настояваха за 90 млн. лв. от резерва от над 600 млн. лв., заложен в държавния бюджет за капиталови разходи, да бъдат отделени за реализация на различни проекти в града: рехабилитация на основни пътища, сред които и този до Златни пясъци, ремонт на Аспаруховия мост и Двореца на културата и спорта, 8 млн. лв. за двете най-големи болници във Варна и строеж на детска лечебница, 10 милиона за започване на строежа на Съдебната палата.

Засега поне теоретично остава надеждата, че исканите от Варна пари ще бъдат предвидени при разпределението на заемните средства, до обсъждането на които днес не се е стигнало. Дебатите продължават в сряда и четвъртък.

 

* Подробен репортаж от дебата за Варна по време на обсъждането на бюджета очаквайте след публикуването на стенограмата от днешното закрито за пряко излъчване заседание.