Какво да сготвя утре: 5 декември

Животът

04-12-2013, 16:00

Снимка:

gotvach.bg

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

5 декември: Заложете на фактите

Пикантни картофки с грах и салата от целина

Метаболизмът е забавен когато Луната преминава през Козирог, което обичайно поражда храносмилателни проблеми и застойни процеси. Препоръките за хранене през 3 лунен ден обаче, позволяват използването на по-активни, остри и сгряващи подправки. Те, освен всичко друго ще компенсират тенденцията към понижена температура на тялото, която се наблюдава в този период, тъй като действат сгряващо. Такива са чилито, черният пипер, горчицата, хряна, джинджифила, куркумата, лукът и чесънът.

Организмът се нуждае от повече калциев фосфат-сол, който заедно с белтъчините спомага за строежа на костната система.  Храни богати на калциев фосфат и подходящи за консумация по време на пост са:броколи, карфиол,царевица, картофи, зеле, целина, патладжан, аспержи,леща, грах,фасул, маслини, всички зърна и кълновете им, неизчистената пшеница.

Пикантните картофки с грах, мисля са идеални за този ден.

Необходими продукти:
1 кг картофи
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 консерва грах
1 зелена люта, накълцана на ситно чушка (без семките)
4 с.л. олио
1 ч.л. куркума
1/4 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. канела
кориандър

В дълбок тиган или тендера загрейте олиото, сложете нарязаните на ситно лук и чесън. Пържете около 5 мин., докато станат златистокафяви, като бъркате постоянно. Добавете джинджифила, куркумата, канелата, кориандърът и лютата чушка. Разбъркайте и добавете нарязаните на кубчета картофи. Пържете 5 минути, след което добавете граха заедно с течността от консервата. Похлупете тигана, намалете температурата и задушавайте 20 мин. (до омекване на картофите). Ако се налага, добавете малко вода.

Можете да сервирате заедно със Салата от целина и ябълка:

Измивате добре целината и я потапяте във вряща вода за около 5-10 мин. Трябва да омекне, но не и да се свари. След като изстине настъргвате на едро ренде и добавяте една голяма настъргана ябълка и ситно нарязан червен салатен лук. Подправяте със сол, черен пипер,зехтин и лимон.

Добър апетит!