Болен ли е бил, дядо Кирил, за да се удави

Крими

08-12-2013, 13:37

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Прокуратурата отново проверява здравния статус на бившия варненски митрополит

Варненската октъжна прокуратура е изсикала втора съдебно-медицинска експертиза за смъртта на митрополит Кирил, която да покаже имал ли митрополитът заболявания, които са му помогнали да се удави. За това съобщи пред bTV окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

„Тази експертиза е по писмени данни и документи. Той е човек, който се е грижел за себе си - ходел е на прегледи и изследвания, за което има документи. При аутопсията установихме морфологични данни за удавяне и не намерихме данни за причинени други увреждания, различни от промените при удавяне. По този начин, казано категорично, няма какво друго да добавя”, коментира доц. д-р Добринка Радойнова, експерт от Съдебна медицина.

„Ако някой е искал да си разчисти сметките, би могъл да го направи по друг начин – например, да му предложи на владиката материални облаги освен да го премахне от пътя си. Няма и основания, както заяви и главният прокурор, няма сериозни основания да се намесва”, обясни богословът и преподавател проф. Иван Желев.

Различните версии за смъртта будят подозрения, че има факти, които се укриват. „Лично аз не вярвам, че се е удавил. Това е доста съмнително твърдение и това, което съм чувал около смъртта му, ме навежда да мисълта, че не е случайно и че е бил убит”, твърди църковният настоятел Венцислав Димитров.

Според окръжния прокурор експертизата ще бъде готова скоро, след което ще бъде приключено и разследването.

На всички версии около смъртта на дядо Кирил и скандали за избора на негов заместник е посветено предаването bTV Репортерите тази вечер веднага след централната емисия новини.