Православен Дисниленд направил Борис от Бачковския манастир

Мисия Варна

08-12-2013, 13:57

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Само четирима останали "неомаскарените" епископи

Епископ Борис, който е един от тринайсетте кандидати за варненски митрополит, е превърнал Бачковския манастир, на който е игумен, в "един православен Дисниленд". Това заяви в предаването "Тази неделя" на Би Ти Ви Иван Панайотов от Инициативния комитет за чистота в Българската православна църква.

"Един от най-красивите манастири беше превърнат в епанаир. Който отиде там, ще види вярата ни, обърната в търговия на дребно", допълни той.

На епархийския събор през ноември във Варна епископите Борис и Игнатий делегатите и между тях двамата Светият синод трябваше да избере новия Варненски и Великопреславски митрополит. След серия от протести, разкрития за раздавани подкупи и други опити за манипулиране на вота синодът касира избора и насрочи нов епархийски събор за 15 декември. Въпреки това обаче двамата скандални претенденти останаха в списъка с кандидатите.

"Около дядо Борис и Бачковския манастир се натрупаха много обвинения в последните години – че не е пример за монах, за скромен човек. Със сигурност знаем за автомобилния парк от мерцедеси", коментира още Иван Панайотов. По думите му епископ Борис не е достоен да бъде митрополит на Варна "със своя живот и делата си".

Иван Панайотов съобщи още, че на събранието на Светия синод е имало трима души, които са подкрепяли сериозно Борис – митрополитите Николай, Игнатий и Григорий. "Те най-упорито са искали изборът да не бъде касиран. Ние считаме, че тези хора са замесени", подчерта той, но не уточни в какво точно са замесени тримата духовници.

Според представителя на Инициативния комитет за чистота в БПЦ в списъка от 13 кандидати само четирима епископи не са били "омаскарени" и са достойни за митрополит на Варна. Това са Мелнишкият епископ Серафим, Знеполският епископ Йоан, Драговитийският епископ Даниил и игуменът на Троянския манастир епископ Григорий.