Държавата може да печели, ако не прибира данъците на Варна

Без цензура

08-12-2013, 17:13

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Филип Ангелов*

Всичко от Автора

Докога ще продължи финансовото робство на общините?

За да може да се търси отговорност на местната власт за неизпълнени обещания, лоша инфраструктура и т.н., трябва да има реална финансова децентрализация на общините. Трябва доходът, който се създава в общината, в значителна част да остава в нея. 

Стига държавата е държала финансово зависими кметовете - като мечка на синджир. Не може да бъдат ограбвани по-богати общини, като всичко спечелено в тях отива в държавната хазна, а след това то да бъде разпределяно на "послушни" и "наши" кметове и общини. Стига са ни лъгали, че общините са финансово независими. Не може да продължават да рекетират избирателите на местни избори с призиви като "дайте да изберем кмет от управляващата партия, за да отпуснат пари на общината".

Колкото и хора да се запалят пред общините, колкото и оставки да се поискат и дадат, докато общините са поставени на колене пред централната власт, няма да се подобрят коренно нещата. Стига погрешно разбрана солидарност. Нормално е по-богати общини да подпомагат по-бедни, но след като решат своите собствени основни проблеми.

Солидарност означава, ако имаш няколко чифта обувки, да дадеш единия на някого, който няма. Солидарност не означава да ходиш със скъсани обувки и да си даваш парите на някого, който да определя на кого да купиш обувки. В библията пише: "Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си", т.е. ако ти си облечен (ако си задоволил своите потребности) и ти остане нещо излишно, тогава да помагаш на ближния си.

Може да звучи много егоистично, но нито Варна е виновна за това, че Видин е беден град, нито последният е станал по-богат от това, че Варна е официално и законно ограбвана от държавата. Ако генерираните приходи във Варна оставаха в общината, то можеше със собствени средства да бъде подобрена инфраструктурата, даже и съоръжение като втори "Аспарухов мост" можеше да бъде изградено, също така можеше да се ремонтират със средства на общината държавният музей, да се направят пречиствателни станции, съдебна палата, нова библиотека и т.н. Това щеше да донесе повече приходи и за общината, и за държавата.

За да стане това, е необходимо:
- 25 % от ДДС да остава в общината, в която е извършена сделката. (При 20% ДДС – 15% за държавата, 5% за общината)
- 50% от корпоративния данък да остава в общината, в която се плаща.
- 50% от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общината, в която се генерира,.

През 2012 г. ТД на НАП Варна – офис Варна е събрала:
- 156 млн. лв. ДДС,
- 43 млн. лв. корпоративен данък
- 80 млн. лв. данъци върху доходите на физическите лица.

Ако се приложи предложеното разпределение, във Варна щяха да останат 100 млн. лв.!

С тези 100 млн. можеше да се укрепи свлачището "Трифон Зарезан" + да се ремонтира дамбата (буните) + да се преасфалтират няколко булеварда + да се построят 2-3 нови детски градини! Всичко това - с парите за една година! Ако сметнем 100 млн. x 5 години = 500 млн. лв. = на втори Аспарухов мост!

Примерът е даден за Варна, но важи и за други общини в страната. Бойко Борисов, докато беше кмет на София, твърдеше: "Аз искам половината от парите, които се плащат от данъци в София, да остават за града, а с останалата част - да се дотират другите общини". Защо забрави за това, когато стана премиер? Не е ли време тази теза да бъде напомнена на него и на другите, дали заявка за управлението на държавата? Нека се организира референдум с тези чисто практични и изпълними искания. Не може да се пропилява гражданската енергия в абстрактни и популистки лозунги: Да си върнем държавата, общината, града? Как ще си върнеш града, когато друг съвсем законно ще разпределя "порциите на финансиране"! Никой не издигна призив: "Нашите пари в нашата община!" Всякакви "общественици" се надпреварват да събират подписки за референдуми за удовлетворение на личните им амбиции, но никой не се сети да лобира срещу финансовото робство, на което са подложени проспериращи общини.

Този модел в никакъв начин не ощетява държавата и, ако се приложи правилно, може да й донесе повече приходи.

Нека се върнем на примера за Варна. Ако държавата остави тези 100 млн. лв. на града и същевременно, прехвърли на местната власт задължението да издържа държавните музеи, театри, Фестивалния комплекс, Морската градина и други нейни задължения, то от една страна ще има по-малко приходи, но от друга - и по-малко разходи. Община Варна има интерес да инвестира в музеите, театрите, да помогне за закупуване на техника за противопожарната служба, полицията, нова опера и т.н. По този начин хем се подобряват обликът и качеството на живот в града, хем държавата ще бъде освободена от някои разходи. Подобряването на инфраструктурата и качеството на живот ще привлече повече приходи - от туризъм, инвестиции, повишени доходи. Това от своя страна ще осигури повече приходи за държавата.

Общини, които не могат да оцелеят финансово, могат да се обединят с други общини и да оптимизират разходите си. Така по естествен начин ще бъде редуциран броят на общините в България.

* Вечната тема за разпределението на държавния бюджет и варненските дебати по него от изминалата седмица са повод да публикуваме това читателско мнение.