Хипермаркетите с повече отстъпки за българските стоки

Парите

09-12-2013, 06:27

Снимка:

n/a

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нашите и чуждите производители с равни шансове

Търговските вериги да бъдат по-толерантни към българските производители и да им предлагат еднакви условия с чуждите. Това предвижда подготвеният пакет от антимонополни мерки на БСП и ДПС, съобщава "Стандарт".Родните фирми се оплакват, че са изнудвани да правят прекалено големи отстъпки, ако искат стоките им да се продават в хипермаркетите. Това на практика ги оставя почти без печалба.  
С промените ще се гарантират еднакви търговски отстъпки за всички доставчици. За целта ще се използва френският модел за защита на конкуренцията. Идеята е големите вериги да се проверяват за монополно положение при продажбата на определени стоки и дали упражняват диктат над производителите. 

По сега действащите закони значително пазарно положение е за дял над 35 на сто за даден продукт.В тези случаи Комисията за защита на конкуренцията започва наблюдение. А веригата не може да купува например френско сирене с 30% търговска отстъпка, а българско - с 50%. КЗК ще може да следи и за картелни споразумения между отделните вериги, чрез които те да диктуват цените на отделни продукти. При нарушения глобата е до 10% от оборота.

За да избегнат упреците в лобизъм от страна на търговците, управляващите ще вземат пример от сходни закони в една от европейските държави и ще го приложат изцяло в България. Щом веригите спазват тези правила в дадената държава, ще могат да ги следват и у нас, обясниха експерти. Най-вероятно било да се вземе френският модел, където държавата е въвела минимални изкупни цени. През 1996 г. там със закон се забранява на веригите да договарят свободно цените с доставчиците. Целта е да се защитят производителите. Държавата фиксира и минимални цени чрез закона "Галан", който е поправян няколко пъти през годините.