Варна сред петте най-зелени градове у нас

Мисия Варна

13-12-2013, 09:02

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Морската столица получи награда "Зелен град"

Варна получи "зелената" награда на Националната кампания "Зелена България". Градът е един от петте обявени за най-зелените у нас. Морската столица се нарежда в класацията с големия си процент газифицирани домакинства, чиито жители са предотвратили отделянето на 377 тона вредни емисии.

Кюстендил е градът с най-висок процент газификация за 2013 година според Националната кампания "Зелена България". 2200 са домакинствата, които се снабдяват със синьо гориво по изградената 96-километрова инфраструктура. Югозападният град е един от петте "най-зелени" градове за тази година. За периода януари-септември те са спестили отделянето в атмосферата на 456 тона вредни емисии и прахови частици.

Усилията на старозагорци в борбата с климатичните промени също не са останали незабелязани. Градът на липите бе отличен в кампанията за най-голям брой газифицирани домакинства. За девет месеца 3100-те семействата са икономисали на атмосферата 933 тона вредни емисии и прахови частици, заменяйки твърдите горива с екологично чистия природен газ.

Градът с най-добре развита газификация в Северна България е Русе. Той също бе поощрен, че не превишава дневните и месечните норми на показателите за чистота на въздуха. 111-километровата газопроводна инфраструктура достига до над 16 хиляди домове в дунавския град.

Отличията в Националната кампания "Зелена България" бяха връчени на 12 декември в музея "Земята и хората" в столицата от главния секретар на Министерството на околната среда и водите Росен Асенов. Кюстендил, Русе, Варна, Ботевград и Стара Загора получиха наградата "Зелен град".