"Възраждане" скочи срещу блока за инвалиди

Мисия Варна

13-12-2013, 15:30

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

4000 подписа, събрани в квартала. Съветниците: неморално е

Подписка  „за 4000 лв.” беше внесена в Общинския съвет на Варна от жителите на квартал „Възраждане”, недоволни от факта, че общината планира да строи с европари блок за социално слаби там. Грешката, която представителят на протестиращите направи като обърка „лева” с „човека” , беше една от многото в исканията на гражданите, които опитаха с викове и обвинения да принудят общинския съвет да не гласува проекта. Те отхвърлиха обвинението, че са пропуснали момента за протести при обсъждането на проекта, както и , че не са обжалвали навреме ОУП, който предвижда терена за жилищно застрояване. Жителите на квартала настояват теренът да бъде използван за зелена площ, а социалнослабите да бъдат пръснати в общински жилища на територията на целия район или град, за да се социализират по-добре.

Зам.-кметът д-р Лидия Маринова обясни, че в 3-те  корпуса на новия 5-етажен блок с предимство ще се настаняват семейства с деца инвалиди. За това сградата ще бъде специално проектирана. Освен това европроектът, по който ще бъдат получени 4 млн.лв., предвижда единствено строителството на нова сграда, а не закупуване на жилища.

Съветници припомниха как в цялата страна имало протести срещу опитите в различни градове на страната да бъдат настанени децата от с. Могилино. Варна е сред малкото общини, приютила  хлапетата с увреждане. „Не може сега да се държим неморално и да протестираме срещу настаняването на семейства с инвалиди във „Възраждане””, обясниха съветници. Те бяха категорични, че пак в район „Младост” е проектиран друг парк.

Подписката от „Възраждане” ще бъде приложена към проекта и е възможно несъгласието на живущите в квартала да стане причина да бъде отказано финансиране.