Ученици от Звездица "се разходиха" предколедно из Европа

Животът

14-12-2013, 15:06

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Екипът на Областния информационен център представи как се празнува Рождество в Европа

Българският обичай Коледуване в съчетание с най-типичните и интересни традиции за Коледа в останалите 27 държави-членки на Европейския съюз си дадоха среща днес в Областния информационен център - Варна в рамките на информационната кампания "Коледа в Европа и у нас.

Тя събра предколедно ученици и жители на село Звездица. Празнично настроение внесоха коледари от Народно читалище "Димо Цонков" в Звездица, които пожелаха здраве и берекет на домакините и огласиха с коледни песни и наричания центъра.  

Екипът на Областния информационен център представи как се празнува Рождество в Европа. Кампанията включи коледна разходка из държавите - членки на Европейския съюз с акцент върху кулинарните изкушения, обичайни и необичайни традиции за празника в отделните страни.

Обиколката започна от коледните базари и коледните пуйки в различните държави, през немския щолен, гръцката традиция да се украсяват коледни корабчета и традицията във Финландия да започват празника със сауна. Най-атрактивни за учениците бяха грозната вещица Бефана, която носи подаръци на децата в Италия и Черният Пиет, който придружава холандския Дядо Коледа. В духа на коледните традиции домакините зарадваха с лакомства и подаръци всички участници в инициативата.