Четвърти Иван начело на Варна?

Мисия Варна

15-12-2013, 15:58

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избори за митрополит: Окончателно - Йоан и Серафим

Йоан Знеполски е фаворит за избора на Светия Синод в неделя

Четвърти Иван ще заеме висш пост в упралението на Варна след седмица. Това научи varna.utre.bg от запознати с нагласите в Светия синод за избора след седмица. "Не става дума за интриги или нагласен избор, гласуването на светите отци в Светия синод е явно и нагласите им са ясни отсега", обясняват висши духовници. Следващата неделя Светият синод трябва да избере Варненски и Великопреславски митрополити измежду двамата, получили най-много гласове на епархийския събор днес. Това за Знеполският епископ Йоан, който има 22 гласа, и Мелнишкият Серафим, за който на втория тур гласуваха 19 от делегатите (6 при първия вот).

Така след седмица Варна най-вероятно ще има още един Иван сред най-важните хора в града. Знаковото за морската столица име вече носят кметът Иван Портних, областният управител Иван Великов и председателят на общинския съвет Иван Луков.

Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол като Иво Иванов. Завършил е пловдивското музикално училище, а от 1991 до 1993 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. След това завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По-късно специализира в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки” и защитава кандидатска дисертация в на тема „Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского”. Получената от него научна степен "кандидат на богословието" се равнява у нас на "доктор на богословието". На 1 юли 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир"Св. Архангел Михаил" с духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополски епископ Гавриил (викарий на Софийския митрополит, а сега Ловчански митрополит), под мантия го води духовният му старец. На 24.4.1999 г. е възведен в йеродяконски чин от Макариополски еп. Гавриил в манастира „Св. Петка” в с. Клисура, община Банкя, София, а на 26.4.1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Св. Неделя” отново от еп. Гавриил. От 1 април 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия.
На 28 април 2002 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици”. Получава епископска хиротония на 18 март 2007 г. с титлата Знеполски епископ в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Епископ Йоан е викарий на Софийска епархия, към която спада Дупнишка духовна околия. Отличен оратор.
В интервю дни след смърта на патриарх Максим покойният сега Варненски митрополит Кирил казва за викарийния епископ Йоан Знеполски: "Аз много го ценя, дядо Максим също разчиташе на него, защото има качества. Да даде Господ повече духовници като епископ Йоан – молитвеник, честен и с административни качества, хора като него са необходими на БПЦ. Затова с радост ще работя с него в качеството му на викариен епископ на Софийската света митрополия"

Конкурентът на Йоан - мелнишкият Серафим, е роден на 04.07.1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас със светското име Динко Желязков Динков. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От 01.1999 г. до 09.1999 г. отбива военната си служба. На 18.11.2000 г. е постриган за монах в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах - на 20.12.2000 г. Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 01.07.2006 г. От 09.2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир. На 18.12.2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в катедралния храм „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.
Живее в Роженския манастир. Минава за привърженик на зилотизма (крайност в православното християнство, старостилство). Известен е със своята елегантност.