Полицията съветва как да се опазим по празниците

Крими

18-12-2013, 15:08

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ако забележите съмнителни следи от взломяване или усетите подобно намерение, незабавно позвънете на тел. 112

В почивните дни около Коледа и Нова година част от варненци ще предпочетат да посрещнат празниците с близки и приятели извън домовете си. За повечето хора това е време за почивка, тържества, богати трапези и подаръци. Но празниците са и работно време за определен вид “работливи” сънародници, припомнят от полицията.

Ето и съветите как да опазим собствеността си
В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. На първо място е важно да не са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома – колкото по-дискретно се изнесете, толкова по-добре.Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване.

Ако жилището ще е празно само за една нощ, оставете осветлението включено - тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи.
При отсъствие за няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо затворени. Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията. И отново - в никакъв случай да не бъдат оставяни в дома големи суми пари и ценности!

Опазването на собствеността може да се осигури само със съвместни усилия от страна на полицията и на гражданите. Необходима е по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение.

Добър ефект срещу посегателство имат двустранно и многостранно заключващите се брави. За да предпазите дома си от кражба, обърнете внимание и на здравината на пантите, осигурете осветление пред вратата си, монтирайте шпионка с широкоъгълна оптика.

Не забравяйте, вашият дом е Вашата крепост, но опазването му се осигурява само със съвместни усилия. Никога не оставяйте ключовете от жилището на леснодостъпни места като например под черджето на вратата. Не канете сами крадците у дома!

Най-често се извършват кражби от апартаменти, в които има значително количество материални ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата.

Вилите, които сезонно биват обитавани от стопаните си или от техни гости, са друга атрактивна категория. Тук, характерно е, че те са по-отдалечени, нямат непосредствено близо съседи, намалява възможността престъпниците да бъдат заловени на място от по-рано пребрал се собственик.

За кражбите винаги трябва да има информация. Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова пускайте колкото се може по-малко хора вкъщи. Пазете се особено от: амбулантни търговци; хора, събиращи пари за благотворителни цели; хора, които извършват услуги – пране на килими, циклене на паркет, хамалски услуги; квартални безделници - те следят какви са навиците ви – кога излизате от дома, кога се прибирате, кога няма никой вкъщи.

Ако забележите съмнителни следи от взломяване или усетите подобно намерение, незабавно позвънете на тел. 112. Бъдете съпричастни и към своите съседи, защото никой не е застрахован.
Сигурност в магазините и търговските центрове

Приоритет в работата на варненските полицаи е противодействието на престъпления от рода на джебчийските кражби и кражбата на вещи, оставени без надзор. Осигуряването на спокойствието и комфорта на граждани и посетителите на града е основна задача.

С наближаващите Коледни и Новогодишни празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръци е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби. Криминалистите препоръчват предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност при пазаруване и съхранение на ценните вещи.

Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали пробваме дреха, хапваме в заведение или просто сме седнали за почивка на пейка.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти.

Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. При установяване, че от сметката липсват суми, които не са теглени от собственика на картата, следва незабавно да се уведоми обслужващата банка. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки, достъпът до които е ограничен и са под денонощно видеонаблюдение. Така се намалява рискът от кражба на пари непосредствено след изтеглянето им или други възможни престъпления.

Бъдете предпазливи и не допускайте празничното настроение да бъде помрачено от кражба на телефон, портмоне или чанта. Нека отговорно посрещнем празниците и освен в претъпкания магазин да пазим вещите си и в претъпканите паркинзи за автомобили.

Сигурност на автомобила
Лаптопи, мобилни телефони, чанти с документи, авто CD устройства, навигационни системи и други скъпи вещи, оставени на видно място в автомобили, представляват често "обект на желание" за практикуващите особен род професии.

Във връзка с наближаващите Коледни празници, традиционно свързани с пазаруване на различни скъпи вещи, не забравяйте да помислите за сигурността на вашия автомобил, паркирайте колата си на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

Не оставяйте в автомобила си на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети. Дори музикалната уредба е добре да е модел с падащ панел. Обект на престъпления са и навигационните системи. Не пропускайте да ги вземете със себе си, когато слизате от автомобила.

Гумите и джантите също са вещи със значителна стойност, които често стават обект на кражба. За да не заварите колата си някоя сутрин „събута”, осигурете си по един специален болт, индивидуално направен. Специалният ключ за тях дръжте скрит в колата, отделно от инструментите и крика.

Районните управления “Полиция” в област Варна вече са създали организация за засилено присъствие в местата, свързани с масово събиране на хорапрез предстоящите Коледни и Новогодишни празници – заведения за развлечение и хранене, базари, храмове и манастири, места за подслон, както и по пътищата с висока интензивност на движението в периодите на пиково натоварване.

През целия период служителите на пътна полиция ще извършват засилен контрол за недопускане движението на технически изправни автомобили по пътищата, както и управление на МПС от неправоспособни или нетрезви водачи.