Започваме с ремонт на 5 булеварда

Мисия Варна

19-12-2013, 15:53

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

По-малко пари за дупки, повече за нови улици

Общината даде старт на проектите за мащабно обновяване на инфраструктурата в града

Мащабната програма за ремонт на инфраструктурата във Варна започва с реконструкция на 5 булеварда. Още през януари ще бъде обявена обществена поръчка за проектиране на 3 обекта, с които община Варна ще кандидатства за еврофинансиране.

Първият от тях включва рехабилитация на трасето по бул. "Приморски", бул. "Цар Освободител" - от Летния театър до "Княз Борис I", на "Княз Борис I" - от кръстовището на Икономическия университет до "Почивка", както и благоустрояване на зоната около бул. "Ал. Стамболийски" в кв. "Чайка". Прогнозните стойности на ремонта са за 10 млн. лв., а за проектиране - 130 хил. лв.

Следващият приоритетен обект е основен ремонт на ул. "Мара Тасева" и бул. "Първи май" в "Аспарухово" заедно с пътя до Онкоболницата и училище "Иван Шишман" и благоустройство на 27-ми микрорайон в квартала. Строителните дейности тук ще са за 8 млн. лв., а проектирането - за 180 хиляди.

12 мнл. лева ще струва реконструкцията и изграждането на алеи, улично осветление, паркоместа, детски и спортни площадки в зоната, заключена между "Осми Приморски полк", бул. "Левски", ул. "Караагач", "Мир" и "Царевец". За изработването на проекта са предвидени 155 хиляди лева.

Следващите проекти са за разширяване и реконструкция на 9 училища и детски градини за 8,44 млн. лв., за социална инфраструктура - 10,2 млн., за културна – 4,4 млн. лв.

Стартирането на всички тези проекти стана възможно след като вчера Варна получи официално одобрение от управляващия орган на ОП "Регионално развитие" на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, съобщи кметът Иван Портних. Това е макрорамката на всички проекти, по които ще работим в следващия програмен период на Европейския съюз 2014-2020 г. "Варна защити най-широкият обхват на зони за въздействие от всички големи градове в страната, което ще даде възможност за максимална гъвкавост във времето и много възможности за кандидатстване по програми", обясни кметът. В плана са заложени проекти за над половин милиард лева.

От друга страна с пари от общинския бюджет догодина започва ремонтът на бул. "Трети март" - от бул. "Янош Хунияди" до бул. "Република" на стойност 5,5 млн. лв. Там първо ще бъде подменена подземната инфрастуктура, а след това ще бъде възстановен булевардът, съобщи кметът Иван Портних. През 2014 година ще се търси финансиране и за втората част до ул. "Вяра". Ако в този период бъде получена помощ от държавата, приоритетите ще бъдат сменени, обясни кметът.

Общината е готова и с няколко проекта, чиято цел е извеждане на трафика за влизане и излизане в и от града от централната част и бул. "Владислав". Сред тях са рехабилитация на "Цар Освободител" - от бул. "Княз Борис I" до ул. "Отец Паисий" за 2 млн. лв., продължаване на разширението на ул. "Девня", ремонт на "Атанас Москов", на "Ян Хунияди" и разширяването на бул. "Цар Освободител" от ул. "Поп Димитър" до бул. "Република".

8.5 млн. лева е поискал кметът Иван Портних от правителството за ремонт на Аспаруховия мост, научи Varnautre.bg. "Tам има тревожни констатации при правените обследвания назад в годините. Трябва да актуализираме данните за състоянието на моста. Ще бъде изготвен технически проект за необходимите интервенции, за да бъде съоръжението безопасно и да има перспектива за по-дълъг живот", каза кметът.

Ремонтът на дългия 2050 метра мост трябва да включва цялостно махане на сегашните настилки, укрепване на свръзките на отделните части, ремонт на ръждясващите перила, смяна на мантинелите, които не отговарят на съвременните стандарти (не са гъвкави), преасфалтиране, ремонт на тротоарите и осветлението. И не на последно място – поставяне на мрежи срещу самоубийците. В калкулацията е включен и ремонт на нaмиращия се под Аспаруховия стар мост до Острова, който е с неизползваеми релси по него и е много опасен.