Областният спря намалението на такса смет

Мисия Варна

28-12-2013, 16:27

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Всички решения на последната сесия на Общинския съвет са обжалвани в съда

В петък, минути преди края на работния ден в деловодството на Административния съд във Варна, областният управител Иван Великов е внесъл обжалване на решенията от последното заседание на Общинския съвет, проведено на 13 и 14 декември, научи varna.utre.bg.

Подобно обжалване не на отделни решения, а на цялата сесия, е прецедент във Варна.

По-важните решения от сесията преди 2 седмици бяха приемането на актуализацията на бюджета за 2013 г., преименуването на области с турски имена в околностите на града, намаляването на такса смет, на туристическата такса за 5-звездните хотели, на данъка за автомобилите.

Актът на Иван Великов е особено неприятен за хората, които са имали намерение да платят данък сгради и такса смет наведнъж още до края на април, за да се възползват от 5% отстъпка. Сега те могат да платят по старата тарифа и да чакат решението от 13 декември да влезе в сила, за да им бъде преизчислена сумата, която общината ще трябва да им върне с цената на ново разкарване по гишетата.

Интересен казус предизивиква и отмяната на решението, с което на сесията е уплномощен представител на Община Варна за Общото събрание на ВиК. То се проведе на 21 декември и на него беше свален сегашният изпълнителен директор Валентин Вълканов.

Основният мотив на областния управител е, че сесията се е провела не както обикновено – в сряда, а в петък. Според правилника за работата на Общинския съвет „Заседанията се провеждат втората сряда на месеца или по решение на Председателския съвет”. Според Иван Великов обаче такова решение на председателския съвет нямало. Друго нарушение, според него, бил фактът, че на сесията „не са изслушени становищата и мотивите на
вносителите, становищата и докладите на комисии“ при взимането на решения. На практика от години „сценарият“ за взимане на решения е един и същ: председателят на ресорната за предложението комисия чете предложение за решение по него като съобщава с колко гласа „за“, „против“ или „въздържал се“ то е било прието. Това на практика съвсем ясно показва мнението на комисията по даденото предложение. След това всеки от съветниците има право на въпроси и мнения. Нерядко съвестниците изслушват вносителите на предложението, както и изказвания за и против него. Въпреки това, областният управител, смята, че се възпрепятства правомощието му „да упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети“.

По повод обжалването на областния управител общинският свъетник Костадин Костадинов написа преди час в профила си във Фейсбук:

В последния възможен момент, на 27 декември, валията на Варненския вилает (известен още и като областен управител) Иван Великов е изпълнил заповедта на незаконната турска партия ДПС, управляваща страната ни, да обжалва решението за възстановяването на българските имена. Освен това валията е върнал и актуализирания бюджет на Варна, в който бяха намалени такса смет и данък МПС. В тази връзка моля всички, които са от Варна, и всички, които им пука за държавата ни, да се присъединят към мен и моите съмишленици, когато на 3 януари отидем да поискаме сметка на валията, лично, в неговия кабинет.

Питането до Иван Великов е насрочено за 10 часа, научи още varna.utre.bg.

 

П.С. Не се опивайте да намерите заповедта на Иван Великов на страницата на областна администрация. Пътят е сложен и лишен от всякаква логика. Можете да го прочетете тук.