България вече е на прага на грипна епидемия

Животът

03-01-2014, 06:35

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

За момента се отличават две усложнения - тежка кашлица и стомашни проблеми

В цялата страна нараства броят на болните, което дава основания да се очаква грипна епидемия. В някои области по празниците са регистрирани двойно повече случаи на актуалните за сезона вируси, съобщи bTV. Заради продължителните почивни празнични дни все още няма готови точни данни за разпространението на грипа и острите респираторни заболявания в страната. Факт е, че поликлиниките са пълни с хора със сходни оплаквания - отпадналост, температура, кашлица.

През настоящия сезон сме атакувани от три грипни вируса, както предупредиха още преди няколко месеца от Световната здравна организация. Това са два вируса от типа А - познатият щам H1N1 и H3N2 Виктория, както и вирус от типа Б.

Повишение на заболеваемостта с близо 40% отчитат лекарите в Хасковско. Освен с остри респираторни заболявания все по-често идват хора с грипни симптоми. „Наличието на втория вид инфекции, каквито са при много болни с висока температура, болки в ставите и мускулите и много силна кашлица, говори за предгрипно състояние", обясни д-р Марио Янакиев, общопрактикуващ лекар от Хасково. 

На други места в страната обстановката е все още спокойна. В Благоевград няма признаци за епидемия. „Изразена епидемиологична обстановка категорично мога да кажа, че нямаме за момента, нормално, както е през годината, през другата част от годината", обясни д-р Диян Деянов от югозападния град. Лекарите, както винаги, съветват, щом получим първите симптоми, да се обърнем към тях, за да не се стига до усложнения. „Свят ми се вие, кашлям много лошо. Пих антибиотик, като го изпих, един ден се подобрих и на следващия ден пак почнах наново", сподели пациентката Теменужка Миленкова.

Заради празниците още няма точни данни как се разпространява грипът в България и другите европейски странни. От Съединените щати е дошло съобщение, че там по-често се среща H1N1 Калифорния и както по време на пандемията преди няколко години, по-засегнати са децата и хората в активна възраст.

В България пък за момента се отличават две усложнения - тежка кашлица и стомашни проблеми. „Едно от най-честите усложнения е продължителна, дразнеща, лаеща кашлица със склонност при децата към ларинго-спазъм, което така плаши родителите. Това е едно състояние, което общо взето изисква бърза лекарска намеса, но все още нивото на заболеваемост не е така високо, както при една реална грипна епидемия", коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Очаква се болните да се увеличат след края на ваканцията. Според последните данни от Информационната система за събиране и анализиране на броя на болните от грип и остри респираторни заболявания, нивото на интензивност на епидемичния процес е ниско, като общата заболяемост за страната е 35 на 10 000 души. Информацията обаче е от последната седмица на миналата година. В края на следващата седмица ще се знае каква е реалната обстановка.