Комисията "Бонев" знаела за "Гоце"

Новините

04-01-2014, 07:17

Снимка:

Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Много агенти са били върнати като "действащи" в периода 1990-1991 г.

Пет заседания и една официална пресконференция - това съдържат разсекретените от комисията по досиетата стенограми, наследени от комисията от 1997 г., чийто председател бе бившият вътрешен министър Богомил Бонев, показа справка на "Труд".

В разсекретените документи няма данни за гласуване за това кои лица да бъдат обявени за свързани с Държавна сигурност и кои - не. В хода на дискусиите в комисията, в която освен Бонев участваха шефовете на спецслужби, става ясно, че много агенти са били върнати като "действащи" в периода 1990-1991 г.

В правилата за работа на комисията, обсъдени на 8 август 1997 г., Бонев предлага да се "проверяват всички по всички възможни линии", като става дума и за действащи, и за бивши служители и агенти на ДС, както и да се обявяват такива, за които има само картон, без коментар агенти ли са или не. Второто предложение е комисията да се среща с всеки човек, за когото има документи от ДС. Стенограми от такива срещи обаче няма и не става ясно провеждани ли са такива срещи и в какъв формат.

Любопитно е обсъждането на доклад на НРС, в който фигурира името на тогавашния лидер на БСП, след това президент Георги Първанов. Името му не е огласено в единствения доклад на комисията "Бонев" пред парламента в края на 1997 г. Проверка на "Труд" показа, че на 9 септември 1997 г. тогавашният шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров докладва за Първанов: "Ползван е като консултант.

Има едно активно мероприятие срещу Македония. Писал е анотации и рецензии. Получил е хонорари, за което има разписки. Категория - нещатен." По-късно върху стенограмата на ръка е дописано "картотекиран". През 2007 г. комисията по досиетата с шеф Евтим Костадинов огласи папката "Гоце", а Първанов публикува документите. Сред тях копие от разписки за получени хонорари няма, макар през 1997 г. да са били в папката и да е докладвано за тях.