Интерпол след спецакция: Тровят ни с фалшиви храни и напитки

Резултатите от мегаоперация на Интерпол на Балканите показват, че ни тровят с фалшификати – храни, напитки и препарати за битова химия, съобщава Нова Македония. Акцията се е провела по Новогодишните празници. Десет хиляди литра течен препарат, душ гелове, вино, цигари, авточасти, играчки и хиляди други фалшиви стоки за бита. Всички те са били отстранени от балканския пазар в серия интервенции на специалните екипи за разследване на Интерпол.

Операцията се състояла на териториите на Македония, Албания, Сърбия, Босна, Хърватия, Черна гора и България. С нея била идентифицирана и разбита мрежа на незаконна разпространение на фалшиви стоки от защитени марки, на стойност милиони евро. В същото време били унищожени и фабриките за производство на фалшиви продукти в Гърция, Чехия Албания и в България, казват в централата на Интерпол в Лион.

Според техните данни, в Пловдив е била разрушена фабрика за производство на фалшиви препарати в домакинствата на реномирани производители. Новост в нелегалното производство е намирането и пълното унищожаване на мрежата, която разпространявала вино в опаковки на известни винарски марки. Фалшивата фабрика се е намирала в Албания. В интерес на разследването, все още не се съобщава за колко фалшиви разследвания става дума.