10 съвета за автомобила през зимата

Как да стегнем колата преди падането на снега обяснява топ пилотът от Световния рали шампионат варненецът Тодор Славов

Макар зимата официално да е настъпила, ниските температури и най-вече снегът ни подминават засега. Те обаче са въпрос на дни според синоптиците. Макар Варна да се слави с по-меката като температури зима, има неща, които е задължително да се направят, за да преминем през сезона без произшествия и със здрави ламарини, нерви и банкови сметки. Макар всеки да знае от личен опит основните неща, днес ще се доверим на носителя на наградата на Colin McRae, спортист номер едно на Варна за 2010 година и балкански шампион за изминалата година - пилотът Тодор Славов.

1. Проверка на антифриза:
Необходима е периодична проверка на охладителната течност, особено в началото на зимния сезон. Подбирането на правилна концентрация ще попречи на замръзването на течностите в автомобила и на сериозни повреди в агрегатите.

2. Проверка налягането на гумите:
Ако отдавна не сте проверявали налягането на гумите - сега е моментът. С падането на температурите, въздухът в тях се свива и налягането намалява, което прави автомобилът неусточив и в комбинация с пътните условия - труден за управление.

3. Използването на добавки за горивото при дизеловите автомобили:
За да се избегне замръзването на дизеловото гориво, в бензиностанциите би трябвало да слагат добавки в него. Скорошен тест показа обаче, че това далеч не е така, затова не се доверявайте излишно и свършете тази работа сами, за да си спестите много главоболия през зимата, като трудно палене и запушени филтри.

4. Проверка изправността на ръчната спирачка:
Препоръчителна е профилактика на механизма на ръчната спирачка, тъй като в зимни условия може да се наложи използването й при насочване на автомобила в екстремни ситуации.

5. Избор на най-подходящите зимни гуми:
Препоръчително е да се кара с гуми не по-стари от три сезона, по възможност четири еднакви и специално предназначени за зимния сезон. Тези, които не могат да си позволят закупуването на гуми според сезона и карат с всесезонни, трябва да имат предвид, че това е много компромисен вариант и нивото на сцепление няма да е високо през зимата, което може да доведе до опасни ситуации, особено при несъобразена скорост.

6. Проверка и подмяна на течността за чистачките:
Това е просто задължителна проверка. Също като при охладителната система трябва да се използва течност, която не замръзва при ниски температури. Състоянието на самите чистачки също трябва да се провери, за да ни осигурят нужната видимост в мрачните зимни дни.

7.Препарат против замръзване на ключалките и гумените уплътнения на автомобила:
Използването на такива препарати ще ни спести неудобството да седим умрели от студ и да се молим ключалката да щракне. Обработката на гумените уплътнения пък ще ги предпази от залепване и скъсване в студените зимни дни.

8. Оборудване на автомобила с чистачка за сняг и лопатка:
Задължително трябва да имаме такава чистачка през зимата, за да можем да си осигурим перфектна видимост през почистените от сняг или лед прозорци. Излизайки извън града, е добре да имате и лопатка в колата, за да си осигурите необходимия път за изкарване на автомобила от пряспа или непланирано посещение в някоя от крайпътните канавки.

9. Вериги:
Веригите са задължителни при пътуване в зимни условия. Слабата организация по снегопочистването, особено извън населените места, често е ставала причина за много инциденти и закъсали автомобили.
Веригите ще ви осигурят безпрепятствено преминаване през планински проходи и ще ви предпразят от неприятното чакане с часове в преспите. Поставянето им трябва да е винаги на двигателните колела.

10. Добавяне на тежест върху задната ос на колите със задно предаване:
Добавянето на допълнително тегло (50-100кг) в багажника при задно предаване ще подобри устойчивостта на колата и ще осигури по-оптимално сцепление на задвижващите колела.