Норвежко градче се сдоби със собствено слънце

Животът

06-01-2014, 12:42

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Жителите на градчето Рюкан получиха предновогодишен подарък.

В края на миналата година в разположеното в дълбока долина населено място било монтирано второто в  света гигантско огледало. Питате се на кого всъщност и защо му е притрябвало подобно нещо? Представете си, че живеете в град, където слънцето грее само 5-6 месеца в годината! Това не е измислен или фантастичен сценарий, а суровата действителност.

Такава ситуация е типична за много северни градове и жителите на Рюкан решили да предприемат нещо по въпроса. Неотдавна на склона на близкия хълм били монтирани комбинирани огледала с обща площ повече от 600 квадратни метра. Хелиостатите, управлявани от компютър трябвало да сменят ъгъла на отразяване, за максимална осветеност от слънчевите лъчи.

В световната практика, това е едва втория случай на подобна дейност, а първият бил няколко години назад - още през 2006-та в италианското градче Виганела, където грейнало първото изкуствено слънце.

Проекта струващ повече от 5 милиона норвежки крони (около 550 000 евро) финансиран със средства от местната власт, станал причина 192-ма местни жители да се радват на слънчевите лъчи от ноември до февруари - нещо невъзможно дотогава, поради особеностите на местността.