Пенсионерските карти за автобус само с адресна регистрация

Мисия Варна

08-01-2014, 16:31

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Условията за издаване на карти за пътуване хората над 65 г. са приети с решения на Общинския съвет през 2012 г.

Издаването на пенсионерските карти за автобус във Варна става само срещу удостоверяване на адресна регистрация. Общинският съвет е взел това решение през 2012 година и оттогава няма промяна. Това съобщиха от общината, по повод изявлението на директора на частния превозвач "Транструимф холдинг" Антраник Шакарян, че има напрежение в издаването на пенсионерските карти. Според частния превозвач с устно разпореждане по телефона е вменено задължение от възрастните хора да се изискват документи, доказващи адресната им регистрация във Варна и ако те не ги представят да бъдат връщани.

Условията за издаване на карти за пътуване хората над 65 години са приети с решения на Общинския съвет заедно с Инструкция за издаване на абонаментни карти. Картите за пътуване с градския транспорт във Варна става след задължително удостоверяване на адресна регистрация на територията на община Варна - с лична карта (при постоянен адрес), или с представено копие от документ за настоящ адрес. Такъв документ може да бъде издаден от всяко районно кметство или от общината след съответната регистрация на настоящ адрес във Варна, уточняват от общината.

"Транстриумф" обаче алармира, че ситуация изнервя хората, които търпеливо са изчакали реда си за получаване на карта, но не могат да я получат заради разпорежданията на местната администрация.

"Транстриумф Холдинг" като превозвач, обслужващ линии от общинската транспортна схема, призовава администрацията на града да сложи ред в обслужването на тази категория граждани, тъй като проверките за адресна регистрация се правят от районните кметства. Ние, като превозвач, нямаме достъп до информационни масиви, нито правомощия да извършваме подобни проверки.

Считаме, че всеки опит за изкуствено вменяване на чужди задължения към превозвачa, само ще затрудни работата по издаването на картите за преференциално пътуване, което се извършва по график – от 5 до 15 януари, и ще създаде никому ненужно напрежение.", е становището на Антраник Шакариян.